用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net14 佛教中華康山學校 扣得過ma.
go

Net14 佛教中華康山學校 扣得過ma. [複製鏈接]

引用:已經扣6+間,+有一間話機會低,+其餘等電話

原帖由 chiandjoyce 於 13-06-03 發表
已經扣6 間, 有一間話機會低, 其餘等電話, 扣這第7 間好嗎
我本身既目標就係叩呢間

引用:聖馬可,我填既全部唔入,鄧左去嗰度 +

原帖由 tessy1217 於 13-06-04 發表
聖馬可,我填既全部唔入,鄧左去嗰度
叩左先啦。再去學校睇下,同老師傾下了解情況,自己決定,唔洗受人影響。

人人都話唔好,但好多都唔係自己感受,純粹人講就信。

我自己就係因為第一身知道學校環境同教師理念,所以一早安排定,如果入唔到頭兩個選擇,我就叩呢間。。

咁如果軒官同康山比, 我當然係揀軒官啦, 不過我派位當日都日都已經同老公講好, 如果唔係軒官同st. james.  我就會選擇一條簡單既路比自己, 去叩軒官,st james 同 康山.  前兩者係一直有覺得好, 後者係自己既經驗知道唔差.
其實我同康山都有d "yuen"源, 以前向東區既補習社就過全職補習, 學生咩學校都有, 最深刻就係sT PAUL 同康山, 呢兩間學校既小朋友都好開朗, 同佢地傾計就覺得佢地番學番得几開心.  尤其係St paul, 我諗都冇諗過佢地唔係我想像中咁谷, 但小朋友又好叻好醒目家喎.  而康山呢, 學生好簡單而且唔會抗拒讀書, 功課量合理.  反之一d地區小學呢, 每日d功課都7-10樣, d小朋友做到索哂氣, 永遠留係補習都留得最耐, 我亦感覺唔到佢地好享受呢類學校生活.
之後呢, 我有一段好短既時間去康山做過代課, 學校環境好舒適, 老師有心教小朋友, 最重要係大部分既學生家庭背景唔複雜, (一間冇怪獸家長或怪獸老師既學校好重要), D細佬番學番得好開心, 所以如果去唔到自己好鐘意既學校, 我就情願去一間我清楚教學情況既學校都唔會去一間人地話好, 但我唔知頭唔知路既學校.  
純粹分享個人感受同選擇, 只係我唔明點解好似個個都無啦啦同康山有仇, 硬係要踩到佢體無原膚
SII 發表於 13-6-4 10:30
你小朋友派左去軒官下午, 如同康山比, 相差一大截喎.
康山有乜好? 教學理念點好?
...

點算好    發表於 13-6-4 11:43

引用:Quote:kimmama+發表於+13-6-4+11:41+反之一

原帖由 ha8mo 於 13-06-04 發表
聖雅各唔係咁咩?
哈哈。我好現實家。我覺得俾軒小or st James 谷都好過俾崇真或其他唔太出名既小學谷嘛。個人"gur" d...

引用:Quote:kimmama+發表於+13-6-4+11:41+咁如果

原帖由 SII 於 13-06-04 發表
我就係好奇個個 topic 講康山, 你都suggest 叫人去, 但你自己又唔係呢度讀, 覺得好奇怪. 原來做過代課教過 ...
咁又係。。唔知以為間學校我有份

‹ 上一主題|下一主題