用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔寶湖舊墟 vs 優才
樓主: ZoeZita
go

大埔寶湖舊墟 vs 優才   [複製鏈接]

引用:Quote:winnietingting+發表於+16-1-25+10:3

原帖由 hkpapa852 於 16-01-25 發表
寶舊妳又啱? 妳又係舊生?

我一向唔認為小學要俾讀錢讀。入咗一條龍雖可唔駛煩升中,但郤未必能令 ...
你個觀點都幾奇怪,迫自己面對考中試煉,而選擇升中條路.
即係話如果只考到B2就B2,考到B3就B3。
乜有父母甘心子女讀B2,B3咩?
定係怕太叻,驚困係B1b?
呈分試算是試煉提升,還是消耗節磿?

ZoeZita 發表於 16-1-25 18:21
唔谷但成效又好好, 以香港既正苦學校來講真係少之又少, 所以我都驚係講一套做一套.
  ...
初小戓可唔谷, 面對升中呈分無可能唔谷, 要知B1尾和B2頭可能只是数分之差

fguy 發表於 16-1-26 10:50
其實B2學生讀B2校, B3學生讀B3校有什麼不妥。選校不就是該選最合適的給小朋友嗎?
難道因為父母的不甘心硬要 ...
個個人有你咁睇得開, 就世界和平喇!

ZoeZita 發表於 16-1-27 10:19
直私既課堂程的確比正苦學校吸引!!!
特別係英文, 程度太大分別!!
潮流興講Package,
除了英文, 整体Package而言, 直私 與津校分別頗大.
eg. GT 有普通話NET,  津校唔知邊間有

iamadc 發表於 16-1-27 06:28
請問優才有全級名次嗎?我以為只有最好五個有星星?那麼你朋友個仔轉校後開心嗎?比優才好嗎?

以樓主個ca ...
GT 無全級名次, 只有毎科全級頭5名奬.
但學期尾有個全級優異奬, 一級兩位, 可能等同全級第一、二

引用:Quote:原帖由+ZoeZita+於+16-01-27+發表老

原帖由 iamadc 於 16-01-27 發表
好似三年內再報唔洗上堂。有錯請指教
舊證書(無功課)是3年唔使上堂,
新證書(有功課)好似是延長至5年唔使上堂

引用:其實家姐入咗優才,妹妹到時考又有無優勢?

原帖由 HCB 於 16-01-27 發表
其實家姐入咗優才,妹妹到時考又有無優勢?
家姐讀緊,妹妹無乜優勢,算公平競爭,尤其第一輪收生,我都識得有些同學的弟妺仍然waiting中,
唯一優勢可能是家長面試,好多時個面試老師認得個家長,有D感情分。

引用:Quote:原帖由+HCB+於+16-01-27+發表其實家

原帖由 ZoeZita 於 16-01-27 發表
妹妹係10月細b, 我好驚佢考唔到就慘!

但諗諗下, 如家姐讀 gt, 妹妹用20分抽福馬又如何呢?
福馬無宗教分,20分應該差不多收硬喇

引用:我自己唔想課外再花時間補語文,所以自己傾

原帖由 HCB 於 16-01-27 發表
我自己唔想課外再花時間補語文,所以自己傾向讀直私。我自己反而覺得工人姐姐英文就真係無得擔心,唔通要幫 ...
GT英文應該係全級平均分最高的一科,無乜人需要補。最難是普通話,3年學晒津校6年普通話,最多人需要外補追普通話。

muimui2 發表於 16-1-29 10:28
我自己最近都計過,學費話3千,但計埋校車食飯,起碼5千一個月。計埋搬屋,好似樓主咁住開大埔搬去市區,我 ...
成日見人計尼D十幾年數, 覺得好無謂.
除非你好認真做個保險儲畜計晝儲起直私學費, 否則12年後都唔會儲到個140萬. 總有地方用了的.

要計就應該以正常年收入計, 減去正常開支後, 是否能輕鬆應付直私學費, 如果太免強, 當然選津校.

‹ 上一主題|下一主題