用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 09~10入讀小一的荔天家長請入
樓主: 愷琳媽媽
go

09~10入讀小一的荔天家長請入 [複製鏈接]

你地幾多號去check 卷呀 ??? 老師寫o左手冊 3 or 4 號  4:00-6:00可到學校禮堂閱卷.

今日 check o左卷 la... 亞仔都係錯埋晒"d"唔小心無睇清楚"d"題目.

哎....我仲未攞成績表呀, 我約o左老師放完假22號先攞. 不過我都心中有數 lor.. 我都預o左佢名次肯定退步o左, 希望佢見到成績表之後自己會反醒o下 下次努力"d" la.

原帖由 嵐嵐mimi 於 10-2-11 10:09 發表

雖然阿女班名次進步左, 但係級名次 & 平均分都退步左少少, 希望下次佢會努力d啦.........不過我都答應左同佢去 disneyland 玩作為有努力溫書既獎勵 希望到時唔好太多人啦...... ...

今日攞o左成績表啦, 我想問o下你地知唔知總分同平均分係點計出黎o架 ???

唔該晒,  hee.....hee..... 我真係豬 la, 仲係計唔到"d"數出黎tim. 另外, 我想問o下你地小朋友有無話你地知體育, 視藝同音樂考"d"mug野呀 ??? 我見亞仔呢幾科"d"分數都唔係太好, 我仲笑我個仔真係"渣" 連體育都攞唔高分.

原帖由 HugoRainbow 於 10-2-23 09:34 發表
平均分=[(Mark X Rate) + (Mark X Rate)+.......]/Total Rate

哈哈......我個仔音樂都係 7字頭我仲諗唔知係咪佢五音不全 tim. 因為我個仔平時係屋企好怕醜唔肯唱歌o架.

oh ~~計到 la, 我初初以為"d"閱讀.寫作......都計埋所以計極都唔啱 law. 唔該晒 !

原帖由 HugoRainbow 於 10-2-24 09:46 發表
e.g. 中:80, 英:85, 數:90, 常:95, 其他六科:90
總分:
80+85+90+95+90+90+90+90+90+90=890分

平均分:
[(80x9)+(85x9)+(90x9)+(95x6)+(90x1)+(90x1)+(90x1)+(90x1)+(90x1)+(90x1)]
/(9+9+9+6+1+1+1+1+1+1)=3405/39=8 ...

HELP......有無人可以幫o下我呀 ???

我望o左好耐小考範圍(中文科)唔知點解好似望整都唔明. 我想問o下單元六係咪只考課本(四課書)同工作紙 ?? "唔洗" 考作業 ?? 而單元 7 同 8 係咪每單元內之三課書全部都要考 ???

亞仔"d"成績每況愈下, 唔想晚晚因為做功課而同佢傷感情. 請問你地"d"小朋友有無去開補習呀 ?? 有無好介紹 ???  

好似係呀 ~~ 過o左成年"mug"鬼都唔記得晒.

原帖由 ffeeii 於 10-6-5 18:31 發表
心情輕鬆番d.........

想問上年暑假學校係咪有,
小1入學前準備班讀呢????

尋日派埋英文終於可以鬆一口氣喇, 今次真係無"mug"同佢溫過英文, 我初初都預o左佢會仲差過上次, 始終今次考o既課本比之前多, 但尋日知道考試分數出黎好過上次小小都總叫做放下心頭大石. 四科總括黎講同上次差唔多, 今年巳經告一段落比佢玩返個暑假先放完假之後再黎過.  你地 click o左幾多號去 check 卷呀 ?? 我就click o左 30號.  

原帖由 嵐嵐mimi 於 10-6-23 10:00 發表

阿女個班暫時派左四科, 我都好滿意丫........

不過我依家都唔理佢好定唔好囉, p1都已成定局, p2大家再努力過啦......

oh~~見唔到你 tim... 我因為30號上晝要去做 body check 所以咪順便請埋下晝去check 卷費事分兩日呀嗎.

原帖由 嵐嵐mimi 於 10-6-23 11:18 發表

我 click 左29號丫, 我見佢地 30號放半日就廢事擇.....

7月9日呀!

原帖由 HugoRainbow 於 10-7-2 11:16 發表
請問幾時派成績表和見家長呀?

普教中......睇黎呢個暑假要幫軒軒惡補o下"d"普通話拼音先得喇. 佢"d"普通話真係好普通o下佢成日都係用"咩咩地"o既廣東話當係普通話真係聽到都想笑. 點算呢~~讀都唔係o甘掂何況聽呢 =.=

原帖由 嵐嵐mimi 於 10-7-5 10:43 發表

係啦, 我對返上年個份書單, 中文書係冇寫 (普通話版) 嫁, 咁可能真係全部轉晒普教中啦........

有無人知佢地係點樣計今次o既排名o架, 係以全年四次考試成績計定係淨係下學期兩次考試呢 ??

你個女都有喇~~軒軒佢對今日因為比老師叫o左出去做唔堂上o既小手緊緊於懷, 勁唔開心.....>.<佢同我講果時講到一舊舊我都唔係好 sure 佢講攞到咩野獎項我淨係知佢話出o左去好耐但個獎又唔係今日比佢, 仲搞到佢無得做小手作 tim. 你唔講我都唔知聽日要上台攞我仲以為係老師係課室 度頒獎tim.

原帖由 嵐嵐mimi 於 10-7-8 15:43 發表

應該計全年丫......

嘻嘻.....聽阿女講聽日軒軒有份上台攞證書喎!!!!!!

啱啱問o左亞仔佢同我講佢成績表同獎狀個名次唔同, 你地知唔知點解 ??? 我個仔升2D 你地呢....

我都好想同你一班呀 >.<

係呀 ~我同你一齊讀o左一年書o架la...雖然下年唔可以同你一班, 但我地仲有漫長o既小學生涯緊有機會可以再踫到同一班o既.

原帖由 嵐嵐mimi 於 10-7-9 14:26 發表

點解攪到好似你同我讀書咁嫁.....
‹ 上一主題|下一主題