用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女vs瑪利諾
樓主: Ygbc
go

聖保羅男女vs瑪利諾   [複製鏈接]

樓主個女可能係 MCSPS

SPCC 同 DGS 係全港中學的 top 2(不分直、津),相信唔會太多人反對。人望高處,讀開 MCS 而又有能力的,想轉去 SPCC 或 DGS,其實都唔難理解,未必關 MCS 好唔好,勁唔勁事。

答番樓主,如果 SPCC 收,阿女又鍾意,最好都係俾佢讀,同埋要搬屋,單程個半鐘確係太遠。

Arabellahk    發表於 20-4-30 00:22

kiwi2007 發表於 20-3-22 14:45
葡萄本無樹.. 香港今天的整個教育制度弄得咁精彩,真係要多謝沙王理角章同埋佢愛將飯焦。如果升中選校時要 ...

應該係 “菩提本無樹”

兩間學校都好好,入邊間都唔會有咩錯。

樓主最大 concern 係佢女的意願會導致屋企需要作大轉變,咁其實呢個問題真係樓主自己一家人先決定到。不過多口問一句,考之前有冇考慮過呢個問題,家人意向如何?

小乖豬 發表於 20-3-22 14:40
其實我今年二女也在等SPCC和MCS, 手持DGS, 舊年大女選SPCC棄MCS, 路程遠始終要考慮,樓主要參考我大女舊年 ...

其實你大女舊年點樣棄 MCS?因為 SPCC 收左,所以認為 MCS 都一定會收?定係 in MCS 時有好清晰的明示/暗示?

02413124 發表於 20-3-22 15:39
可能讀緊MCSP?

她不是,去年考入 SPCC 的 5個 MCSPS 學生,我全都認識。

Ygbc 發表於 20-3-22 22:42
回覆 medicine 的帖子

補充說明一下,之前目標中學是玛利諾,報考spcc純屬去試水,沒想到意外收到offer。 ...

照你講法,可能 MCS 較合適,因為 SPCC 只是試水,當初可說是沒有入讀的打算,如今若放棄 SPCC 都只是因為可惜,似乎從來都不是覺得合適,而經濟上亦沒有好好計劃過......

樓主可能亦需要想想,現時疫情拖累經濟的情況之下,家庭收入會不會隨時有受影響的可能。

利申:今年沒有子女升中

02413124 發表於 20-3-23 00:09
我曾經有諗過呢個方案,但係倒番轉,先讀津校,做到級頭又覺得再上一層樓再考spcc,人地個時唔收即係自己能 ...

讀到級頭,都好大機會唔會想轉校

Get 到樓主的意思一開始係不打算俾女讀 SPCC,似係想見到有人支持佢捨 SPCC 取 MCS。其實 SPCC 同 MCS 的水平唔係相差十萬八千里,只要樓主放得下世俗的睇法,MCS 根本係上上之選,諗下點說服女兒入讀 MCS 就可以

Ygbc 發表於 20-3-24 22:30
回覆 B.B.BaBa 的帖子

之前没有考虑过SPCC,一则因為距离太远,搬家會有經濟壓力走读又不方便;二则因為學 ...

如果小朋友及家長都喜歡,即管再計下條數,可能會搞得掂呢。而家呢個階段收左你個女,是否即係有 scholarship?如果係,條數會唔會好計咗啲呢?

Ygbc 發表於 20-4-21 20:41
感謝大家給了我許多寶貴的意見,期間我特地帶着囡囡坐車又去了一趟MCS和SPCC,發現從我家到MCS一個鐘頭可以 ...

有能力入讀 SPCC,而囡囡又喜歡,放棄 MCS 或者而家會有遺憾的感覺...... 但將來回首會發現其實無乜需要遺憾......

嘩.... 咁大口氣,真係唔知邊度來的信心

根本考不入,甚至連 interview 機會都無份,其他直資都考唔到,或自作為無報........ 呢 D 係自信定係自大?

坐在井底望住個天,個天真係好細,有幸跳出井口再望天,或許都仲可以嘲笑下,原來都只係得咁大咋!以為自己能力高強,以為其他人的方法都錯...... 只因從來未有能力上到山頂,根本唔知原來個天其實係好大好大,天外原來仲有天......

goodmama2003    發表於 20-4-27 10:26

效率其高,一堂可以教完一課中文......
‹ 上一主題|下一主題