用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2009小一禧年家長
樓主: Cathleen
go

2009小一禧年家長 [複製鏈接]

回覆 1# Cathleen 的文章

good morning, everybody :)

have you got my pm today ah

原帖由 ksltd 於 09-9-1 13:13 發表
好呀! 就9月26日講座完咗後, 我地一齊去附近飲茶聯絡下!  :pint: :wave:
歡迎各級/各班的媽媽、爸爸一起出席, 如有興趣, 請報報名呀….唔該!

1.  Cathleen
2.  ksltd

...

我有睇過吓.  :)

原帖由 ksltd 於 09-9-1 13:21 發表
你地有無入禧年的網頁呀? 內聯網內 的 eClass Junior /校園地帶/學習中心/課室地帶, 好靚好正。 :excited: :-D

我剛上website睇, 每班要求唔同bor, 好似其他班有寫要帶習作誌, 有d帶普中書, 有d帶其他野. 但係我地1b 只係叫填手冊咋.  o甘帶定唔帶呢? 您有問女女嗎?

原帖由 KAnn 於 09-9-1 16:56 發表
真係好靚的版面.  請問可以填暫定參加嗎? 因亞女幼稚園當天有舊生敍會, 要代學校通知時間才確定得, 明天1B是不是不用帶書?

me too, 我都唔會帶 :)
ksltd, see u tmw la

原帖由 ksltd 於 09-9-1 22:23 發表
緊係可以啦, 確定後通知聲就可.

今日問亞女, 佢淨係叫我填學生手冊, 無話要帶書, 所以明天都係唔帶書.

回覆 1# hellokm 的文章

我想問您地開唔開到eclass既ifolder?
我開唔到呀

book 1a要帶bor.  我無帶作業呀

原帖由 hellokm 於 09-9-2 21:17 發表
今日(2/9)的手冊話要帶....
Bring bk 1A , GB, CB , Listen ex.
1-6節課本

請問是否
- GB Gramma Book 1A
- Copy Book (Write & Learn)
- Listenin & Speaking 1A (不過1a未有, 所以帶左1B先)
- 1-6節課本, 唔帶作 ...

今日睇左課外活動memo, 您地會參加嘜野?
若果無校車pick up, 好似好麻煩o甘

i bought the books from outside, only Dr. PC family need purchase from school.

BTW, what's your daughter name and which group belongs too?

原帖由 hellokm 於 09-9-2 22:57 發表

係AR, 問左2年班, 原來BOOK 1A 即係STUDENT BOOK 1A, 不過書商還未派書, 你有書LA??

唔係bor, 本英文writting, 阿女寫 (x10) 應該係10bor.
您個女係邊組呀?

原帖由 hellokm 於 09-9-3 14:25 發表
今日阿囡小報告…
-        我今日要寫自己個英文名20次 第 (唔係10次嗎?) 唔知呀, 好似20次wor (心想:是但你la, 唔好欠交就算lu)
-        今日上音樂堂教唱校歌, 隔離”唧唧”聲個女仔又搞我la, (咁你點ar?) 冇ar, 跟住就落堂lu, ...

好叻女呀

原帖由 ksltd 於 09-9-3 13:10 發表
嘻嘻! 今朝我亦吩咐亞囡問老師, 放學後亞囡答我: 「著校服」。 跟着我問佢佢點樣問老師, 佢話早上集會排隊時, 佢舉手, 蘇老師問佢乜事, 佢就發問啦

...

so if no any english name is that mean no need to write? because i saw yan yan only write her full name in 10 times only (this complete in classroom already)?

原帖由 ksltd 於 09-9-3 17:31 發表
我亞囡答:

自己個名(Lee Yxx Txxx) 和 英文名(Exxxx Lee) 各寫十次.
上音樂堂, 係音樂室教校歌, 女仔坐上面, 男仔坐下面。(梯級)
係自己課室放小息, 老師帶個男孩子去樓下買署片返課室食。 1個風紀姐姐和幾個姐姐/ ...

應該要帶埋益智寫字個本呀

原帖由 hellokm 於 09-9-3 20:23 發表
又係猜謎時間~~

帶作1上(1)(2)
補、普作、寫練

我估係....
作1上(1)(2) = 快樂做练習1上(1)(2)
補 = 估唔到
普作 = 普通話作業
寫練 = 小學生寫作基礎練習

1b同學點睇? ...

回覆 1# hellokm 的文章

今日返學1b班個書包真係好重. 希望會有幾本留返低唔駛帶回家啦

回覆 1# KAnn 的文章

今日學校好少功課做咋. 得copybook做p.2-3, 同益智寫字p.1

另外派左個餐具, 不過我唔會俾阿女用, 因為好難開呀.   另外星期一要帶餐墊.

囡囡媽,  thanks 但係手冊有寫bor :)

原帖由 囡囡媽 於 09-9-4 20:48 發表
如果你們在學校訂飯,是不用帶餐墊,只帶餐具及濕毛巾。

aiya, 可能係bor. 因為係寫視 : 墊檯紙. 但係要帶幾多報紙呀? :)

原帖由 囡囡媽 於 09-9-4 22:52 發表
你所講的是否視藝堂要帶墊檯紙(即報紙)作美勞之用呀!

我都係o甘話. 等我以為同一樣野. 哈哈

原帖由 ksltd 於 09-9-5 14:19 發表
囡囡媽, Thanks! 你唔講, 我都以為食飯時用添. 以後多d入來傾計和幫我們解答疑問呀, 謝謝! ..  

您囡囡o甘叻, 同您講o甘多野呀.  我問阿女佢十問九唔知.
俾佢激死

原帖由 hellokm 於 09-9-5 10:38 發表
囡囡小報告
- 數學堂有小測驗, 問題有加減數, 1-20, 5-1排序, 大細長短分辨
- 中文課本唔洗成日帶
- 小息都是在課室上, 有同學買了珍寶珠, 有同學買了燒賣, 2/f同6/f都有小食部 (??有小食部??)
- 體育課分6組+學分組 ...

so should we bring any story book to school?

原帖由 囡囡媽 於 09-9-6 21:38 發表
問過囡囡,佢講係一星期常識堂、一星期圖書堂。
‹ 上一主題|下一主題