用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS用家請share
樓主: pinkmania
go

[小學] NAIS用家請share   [複製鏈接]

pinkmania 發表於 20-9-11 15:52
又或者係esf太大班,我觀察到佢地zoom時班上比較主動嘅同學會好多發言,老師未必顧及到無咁主動嘅同學 (我 ...

有沒有小組zoom, 平時上學應該有小組上課。
學校有冇學penmanship?有本類似copybook 平時上堂寫,每星期幾句,homeschool  之後要自己在家寫,老師會comment。
至於NAIS, 可能British curriculum, 比較structured, 聽聞程度不淺,朋友說maths都教得快,比較小班,如果你不是targetESF中學可以考慮。

pinkmania 發表於 20-9-11 17:15
小組只係分兩組(15人一組), 有兩次。 1:1 reading兩星期先一次。。。
無penmanship呀,我就係開始homelear ...

你自己練下啦,留意由一開始寫字母就用正確筆順for letter formation,否則第日駁唔埋寫cursive。
大細草應該Y1教左了,學校應該有spelling quiz。
有D小朋友在structured 的學習環境會比較有效率,如果你中學冇所謂加地理因素,我覺得都值得考慮NAIS,ESF始終大班30人一班,英國主流是A level比較少IB.

timzoeydon 發表於 20-9-15 23:59
回覆 sabsab122 的帖子

暫時呢間學校喺香港都係幾年,所以參加IB嘅人數唔多, 但上年都有15%考40points以上 ...

15% of our students achieved 40 points or more. This is the level of attainment required to gain admission to the world’s elite universities such as Cambridge, Oxford, Harvard and Stanford.

佢意思係有15%考獲>40分,>40分這個成績是足以可以考入Cambridge, Oxford, Harvard  and Stanford. 但冇話自己的學生入了。
寫稿個marketing

ph_acc 發表於 20-9-16 11:50
其實學校係鼓勵學生揀Extended day的佢話絕大部份嘅學生都係Extended day的
最主要係學費差不多
...

疫情之下,好多小學都番得半日,幼稚園又食飯又nap, 會番到全日嗎?
而且學費15萬一年,停課期間都幾傷,咁細個又冇理由zoom足全日。

Falcon媽媽 發表於 20-9-16 17:31
回覆 timzoeydon 的帖子

我如果apply得nais都會由最早班讀上去, secure個位.

Anfield K1開始也有全日

Falcon媽媽 發表於 20-9-16 17:58
回覆 964000 的帖子

我就係唔想阿仔咁快番全日.

番半日,其他時間可以自己學下音樂游水打波個D,仲有中文。
如果番全日,就逼晒星期六日。
加上疫情之下,很懐疑幼稚園仲點番到全日。

pinkmania 發表於 20-9-16 23:50
你講嘅同我諗嘅一樣。阿女成班得幾個唔係香港/中國人,以我記得只有一個白人,  一個mix, 一個indian,  一 ...

你觀察得很好,好多人以為流利英語就是”native”, 但其實”native”係要帶有地道文化的,fluency不等如native.
例如我女由一間多local的IS轉了去一間多外國人的IS, 才知道原來「點指兵兵」「小明小明小小明」等都有英文版的,佢地幼稚園break時會一起玩很多不同的小遊戲,這些都是文化一部份亦是將來的回憶,以前多local人的學校都未聽過,長大了去外國也不會再接觸。
不過現在香港普遍少了expats, 大部分IS新入學都預左local比例多過以前。

pinkmania 發表於 20-9-11 17:15
小組只係分兩組(15人一組), 有兩次。 1:1 reading兩星期先一次。。。
無penmanship呀,我就係開始homelear ...

我覺得ESF 可能cut off 有細B,kinder會教得慢D,其他學校很多K2已學phonics & 寫字,於是ESF家長好多都心急K2已出面學phonics.
數學佢哋又會覺佢IB虛無,不少出外補。這的確是我認識不少ESF家長的現狀。
的確British curriculum 小學是比較structured一點。maths/grammar/writing/spelling/penmanship 等全部有syllabus, 比較易掌握,起碼homeschooling後覺得跟學校教巳足夠。
我小朋友兩樣課程也上過,各有各好,佢在IB的自由下很開心自主,在BC下就學習得就更快及structured, 我暫時都prefer靠學校學基本到中學之後再行IB.,而家佢地雖然BC, 但最後兩年都是考IB, 所以自小都會train 一點IB 技巧當然冇ESF咁多,各人有不同要求,聽你的要求,轉校可能都應該適合。

‹ 上一主題|下一主題