用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St margaret or Pui Kiu 英文好D?
樓主: babytomhui
go

St margaret or Pui Kiu 英文好D?   [複製鏈接]

回覆:St margaret or Pui Kiu 英文好D?

SMC全部科都係用英文教(除中文外),英語的理解及運用能力應該較好,但sm的英文無咁著重文法,如要做考卷,好多傳統&勁谷學校都會較好。所以要睇不同範疇。
如講口音,應該完全無得比,因多用多講,而接觸外國人機會極多。所以有半數學生講英文係沒有本地口音的。
不過而家考DSE,好多學校都係衰中文,究竟英文係唔係極重要呢?我想樓主應該諗清楚。
以我所知,培僑是普通語教數學的 。如想普通話好,或者是一個選擇

sampapa 發表於 13-1-30 12:41
利益申報。
我是SMC家長,我兒在小三時只考到PET,相等於IETLS 5.5分。

你個仔都考得好快啊! 阿女小四考完ket已無考,因為唔打算考其他中學,所以唔考lu. 不過我個仔(k3)那代, d人已經係5歲以下考starter了!

引用:+本帖最後由+Chris852+於+13-1-31+12:49+編

原帖由 Chris852 於 13-01-31 發表

回復 healthybaby 的帖子
其實我都覺得英文好重要,或者自己雖然係大學畢業,但由於英文少睇少用,英文都係麻麻,講既都係Chinese English,所以都希望子女講英文講得好d.
阿女小五,smc用緊我學校中一歷史書,但大部分同學都跟得上;小五讀Integrated science, 都真係幾深;阿女英文在學校排中間,做我學校EMI band 1 中一級英文卷,分數都係我校的頭三分一。我校張卷一樣有考grammar,但佢都做得ok,做得最好係閱讀理解和應用,相信在DSE 應該問題不大。
阿女有參加一d公開的運動比賽,比賽各直資名校及國際學校的學生,d人都以為阿女都係國際學校學生呢!
只不過,中文就真係弱左少少,所以阿女只有補中文一科。而且校長表達能力麻麻,所以未能sell好學校。校車服務勁差,因每班太少人,未能組織良好的校車隊伍,
其實唔知點解要比較兩間學校的英文,因兩間學校賣點完全唔同,好難比較啊!

引用:其實兩間學校的辦學方式、背景、理念、位置

原帖由 WillBmama 於 13-02-02 發表
其實兩間學校的辦學方式、背景、理念、位置也不同,相信有啲家長會因應自己想法和喜好選擇合適自己小朋友的 ...
Agree.揀學校唔係只計英文。我自己一早已沒register 培僑,但個人感覺係當日interview有勁多著哂套裝高跟鞋的北方佳麗,雖明白背向祖國,將來面對的機會極多,但都不想太快讓小朋友接受國民教育,自己頂唔順普通話教數學,所以傾向讓小朋友接受國際視野的學校。這只是個人感覺。自覺培僑中英並重,普通話亦好,但說培僑英語比較好,就好像有些奇怪啦!每間學校返學時間差唔多,如學校擺放一科的時間比較多,是不是在客觀情況下,那科會有更顯著的成績呢!

引用:計背景及资源,培僑都是較多和較好。是否有

原帖由 sampapa 於 13-02-02 發表
計背景及资源,培僑都是較多和較好。是否有紅色,主要家庭教育做多些,便不是太大問題。

...
為什麼你那麼喜歡培僑呢?如喜歡,為什麼不和小朋友轉校呢?我相信由sm轉到培僑讀書,會較培僑轉去sm容易,因sm人數少,只得66個位,但培僑應有150個位以上。另外,你是否有兩個小朋友,是否有一個要考小一,所以會考慮培僑?

回覆:St margaret or Pui Kiu 英文好D?

如計行政,大部分新直資都是極度混亂,老師流失嚴重,所有我認識的新學校直資老師(包括sm, 培僑&其他),都批評行政混亂。行政方面,官津校一定比較制度化。老師團隊較穩定,因津校老師過15年,老師供5%公積金,政府供15%,所以會較少人走,容易建立師生関係,但衰老師就好難被炒。當然官津又資源較少。

cpcog  only for old teachers. The new ones don't have this benefit.. also MPF Only.  發表於 13-2-4 11:39

恭喜sampapa的子女們!你增強了我對sm們信心,原來sm裏考得好的學生,是有更上一層樓的機會。我個仔有鬥心,能力比家姐好,我都有d猶豫佢應唔應該讀Cky,但如果係咁,我不如在sm俾心機讀,然後學你搏入神級好了。其實你個仔轉到讀神級學校,應該已是頭十名的學生,為何你硬說他能力一般?難怪他小四已考FCE.之前sm唔收阿仔,我也有你的感覺,要去等到七、八月先決定入學 ,實在好難受。
至於英式中文,就係同學校in born英文強有關,所以我也不否認學生中文水平比較強,因絕大部分學生自小已浸淫於英文世界,所以硬將sm的英文與培僑比,真的好奇怪。

引用:Quote:原帖由+healthybaby+於+13-02-02+發

原帖由 sampapa 於 13-02-03 發表
因我已是數年的SMC用家,一定喜歡SMC。我細仔今年小一,考幾間全部一線或神級小一,只有SMC是寄掛号的Rejec ...
其實我好興趣知道在sm考第幾可以插入神級學校,你指的神級是DBS or yw or St. Paul coed?可否pm呢?

引用:Quote:原帖由+floppybb+於+13-02-03+發表"

原帖由 sampapa 於 13-02-03 發表
我大仔在以往都是拿獎學金的。現被正選派學習其他領域知識,由中學部老師做學習指導,即Mentor計畫

...
簡直係資優計劃,我阿女成績中等,完全唔知有呢d計劃,希望我d子女將來可享有呢類服務啦!其實作為家長,子女叻係一件令人羡慕的事,你也不用太謙卑。如果阿仔將來係得,應該要俾機會佢更上一層樓!

sampapa,很羨慕你有一對好叻既子女!  相信你教導他們,也花了不少心機!很高興在此認識你 !
‹ 上一主題|下一主題