用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有人話中學先開谷?大家認同嗎?
go

有人話中學先開谷?大家認同嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:Yanamami+發表於+13-11-14+20:29+我

原帖由 ANChan59 於 13-11-15 發表
最遲中三下學期要踩油 ....
可以踩得切?中三上學期要出力了,怕影響選科,十四歲男仔仲係無目標,hea爆,我個已s2,小學科科唔洗出力八九十分,現在某些科得廿几分,仲唔只一科,s1時寄望升班,s2也是一樣
但底子又不是太關事,我也以為他小學英文底差,普通屋村小學,程度低,但事實又不是,升中後英文及Maths水平可以在班內維持中上,小學階段學校同家長未谷過,中學上b1才谷,有點辛苦,但起碼有過快樂時光,初小程度深過高小,家長學生也超辛苦,成績差失信心,但可能轉適合他的學校已是精英了

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-11-15+00:05+最

原帖由 Charlotte_mom 於 13-11-15 發表
中三定小三?
中三好似要confirm揀科, 如果之前唔努力, 想入自己要既科就難了........直接影響公開試呢
...
如果b1 2中三上學期踏油還可以,但升中唔理想想踏都難,咁既情況應該小三才穩陣

引用:我覺得六年級開始我們已經谷到爆啦,+如果中

原帖由 木子 於 13-11-26 發表
我覺得六年級開始我們已經谷到爆啦, 如果中學再係咁我情願搵間輕鬆的中學 ...
但上了中學太輕鬆又驚佢hea,父母想子女唔辛苦又可以升大學最好。我的中二成績麻麻,中三要預備選科,跟住應付DSE,他反而小學是蜜月期未谷過,唔洗溫習hea住讀又比佢上到b1,hea左咁耐他知中學要開始努力,但講得出做不到

引用:Quote:AC117+發表於+13-11-26+19:02+但上了

原帖由 木子 於 13-11-27 發表
是,所以養兒100歲, 長憂99
他們讀書父母辛苦千萬倍,在現階段儘量安排最好給他們,但日後要看自己努力了

引用:Quote:AC117+發表於+13-11-27+12:23+他們讀

原帖由 木子 於 13-11-27 發表
小學時仲可以的, 上到中學唔知肯唔肯聽你講, 所以幫得到就幫下,加油! ...
小學父母還可以keep到他們成績,本來科科80分以上,升中可以有難以想像的成績,差異很大,因此成為習慣肥佬也未必肯盡力改善,高中更難以想像,只可等他開竅

引用:Quote:Giant+發表於+13-11-24+16:17+咪傻啦

原帖由 bbfish1992 於 13-11-27 發表
小朋友不是機器,話谷就谷

若信鸁在起跑線依個神話而去谷,小朋友好可憐
自問谷不到,亦無必要大家辛苦,順其自然吧!

‹ 上一主題|下一主題