用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學 vs 九龍塘宣道小學
樓主: babies_mama
go

聖保羅書院小學 vs 九龍塘宣道小學   [複製鏈接]

回覆樓主:

我女兒在宣小讀小五,阿仔宣小小一second in, 我會為阿仔揀SPC
每個小孩也獨特,好難話那間學校好唔好,只可話適合與否
宣小是傳統學校,小孩乖,家長也很好,老師有愛心,校長好有熱誠
叻的學生會轉走入更叻的學校,成積差的也會轉校
每名學生從小一要學一种樂器,但小二可以選聲樂組,管樂組,弦樂組,音樂堂分不同樂器組上,考試也按各樂器比分,好多時小六已達八級程度
功課除了隔天交,也有很多預定日期內交的,例如報書報告,週記,中文26週,數書等,所以加起來變得多,如果孩子做得快就ok的
運動方面会選入校隊,要經常操練,樂團也經常操練
全年有三學段考試,第三學段決定升班或留班,如果fail 中英數其中一科或其他科兩科,看老師決定能否補考,如補考完合格才可升班,一至六年班只得一次補考機會,所以都很大壓力
如果成績唔太好,真怕派唔到好的中學,所以我會為阿仔揀間有中學的小學呢!

回覆樓主:

我阿仔今屆考小一,宣小有second in, SPC 收了

IYY  Congratulations !!!  發表於 17-3-2 17:04

回覆樓主:

咁又係,多謝

IYY 發表於 17-3-2 18:45
高級樂團平時都係一星期一次, 考試就停工。
校際之前, 試過加操一次。

樂團比賽之前是要練好多次喎

回覆樓主:

樓主,你今日有冇去SPC 註冊,?

回覆樓主:

仲有時間考慮
‹ 上一主題|下一主題