用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂2008小一家長請進!!
樓主: andrewmama
go

一呂2008小一家長請進!! [複製鏈接]

KelvinMaMa,
昨天四點幾還沒有人回覆我, 後來我醒起之前有位家長留了電話給我, 於是很唐突地打比佢求助.
anyway, 我都好感激你的幫助和回覆.

原帖由 KelvinMaMa 於 09-1-4 17:42 發表
May be you already got la !

Exercise 3 (1-5)

1. 15 + 23
2. 31 + 18
3. 22 + 7
4. 41 + 5
5. 30 + 6

因為那天我要返工, 由老公去, 回來時都無聽佢講過, 後來到見家長時侯才從老師口中得知. KelvinMaMa, 介唔介意比個電話比我呀? 我又pm比你好嗎?

原帖由 KelvinMaMa 於 09-1-5 13:31 發表
Big谷媽,

Mud 你無識三個家長旁身 ?? 老師開學就咁講 !

KelvinMaMa,
昨天我曾看過你send比我的pm, 我也回覆了你, 你看見了沒有? 但後來再開的時候卻沒有nov 08 - jan 09 all message. 不知是否bk system error? anyway你可以send 多一次給我嗎? 有勞!

原帖由 KelvinMaMa 於 09-1-5 17:32 發表
OK, no problem !

Here is my email: [email protected]

原帖由 KelvinMaMa 於 09-1-7 12:45 發表
I haven't received, may be you give me your email.

收到了. 我也send 左email 比你, please check.
點解明天沒有早一點放學來溫習呢? 上次test 反而有!

原帖由 KelvinMaMa 於 09-1-8 17:17 發表
我都未溫常識, 昨晚很少功課, 點知佢又話好倦, 溫唔成 !

Big谷媽,

我send 左 email 比你, 你有無收到?

KelvinMaMa

記得開學不久就推行親子閱讀報告, 分金、銅獎的, 計過數都要看100本呀! 之後有『廣泛閱讀報告, 一星期借一本, 逢星期一交. 最近的叫選書大皇』, 每日跟同學交換看一本. 單是講閱讀報告都有3, 我有時都會搞不清. 大家會唔會將第2 &3種閱讀報告看過的書, 都寫在第1種報告內呢? 可以的嗎?

第2種是用一本啡色簿做report的. 第3種有一張綠色紙放在file交的.裏面寫下那個同學借了自己的書.

原帖由 sheepmom 於 09-2-9 15:59 發表
吓!乜原來有咁多種嘅!我淨係知道第一種咋!其他一啲印象都冇,請問第2及3種嘅紀錄係點嘅樣呢?謝謝!

這條數, 我囝囝寫成:27+39= 66
完全無分! 本來想跟老師講, 全條共3分, 答案無錯, 點都可以得到一分啦! 但老公唔agree我去問老師, 所以最後都是無問.
還有一條... 好似係 42 - 0 = ?
個豬仔以為自己已經寫左answer, 又無返check, 咪又無左分囉! 你話係咪氣死!

原帖由 KelvinMaMa 於 09-4-2 23:44 發

另外我想問尾二題的27+27+12 是否屬於連加法 ? syllabus 無話考連加法喎 ? 反而連減法又無出 !

...

係亞! 早前很忙, 不便上網, 回到家又無時間上.
4X 條數, 平均1min做一條!
今次test, 其實他的溫習時間減少左, 但就訓覺時間多左,
結果, 他減少了careless mistakes和遊雲.

原帖由 KelvinMaMa 於 09-4-3 12:28 發表
Big谷媽,

你好久沒上來!

我地個個都比份數學卷嚇一跳!

剛打了電話問校務處, 是穿便服喎!
KelvinMaMa, 明天我調不到更, 要上班, 囝囝由爸爸陪伴去, 我見不到你了,
玩開心D!

KelvinMaMa,
多謝你曬給我兩張相. 你囝囝比我囝還要高出半個頭, 真犀利!

今次exam係咪由頭考到學期尾呀?

原帖由 anixon 於 09-5-19 15:23 發表
就o黎又考試啦 !!!

每次臨近測驗 / 考試我都驚驚o地! 不過我個女就仍然 '闊佬懶理'.

好久都唔得閒上網, 估唔到今日考oral 呀!今次真係考天才了, 算吧! 今次亞囝考試, 我請假都不太易! 你地又點呀? 不過我儘左力(幫他溫習)就算啦!

原帖由 claudiaho 於 09-6-2 16:13 發表
各位, 問了班主任, 佢話今次唔會有範圍 (in writing) 比小朋友, 但可參考上學期個張, 不過大體上有4部份 : -

(1) Conversation - 日常對答, 如Good morning, Goodbye 等;
(2) 英文小書內容; 吓 !!!!! 點考呀 ?????: ...
‹ 上一主題|下一主題