用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國第三宗肺炎確診
樓主: angelleungyp
go

[英國] 英國第三宗肺炎確診 [複製鏈接]

WeiSB 發表於 20-2-10 12:11
50/50。會同女兒傾下和看呢幾日發展。

大學有冇 notice?

大囡下星期落 London meet我同細囡,我已自我隔離>一星期,今個禮拜尾接細囡。

其實英國真係冇乜把關,Heathrow冇工作人員帶囗罩,亦直接從旅客手上攞passport..... 。英國頭兩個 case邊度入境冇提,第三個 case去完新加坡,去法國再感染咗幾個,返到英國先發病....。返英旅程中直至確診中間呢段時間,會唔會又感染咗更多人?所以,就算下星期去 London,我同阿囡都會減少外出....。

1998Ruby1998 發表於 20-2-10 22:10
回覆 etoile 的帖子

啲英國人唔殺到埋身都唔識死。不過尋日第一次見一個鬼婆戴口罩,真係十年難得一見!好 ...

香港人始終經歷過沙士 ,防疫意識高 , 會自動戴口罩, 用酒精搓手液,入境會 check旅客體溫。而歐洲人, 學你話齋未識驚,又相信自然療法,真係覺得危危乎。今朝睇新聞 ,又有一單確診,由 Geneva 搭廉航返英國, 雖然公佈咗行班編號, 但係只會追蹤坐喺佢附近嗰幾個。

回覆樓主:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1532815173533453&id=100004149551226

3b 發表於 20-2-11 14:34
https://www.bbc.com/news/uk-51447761

超級播毒!響法國感染咗幾個,返嚟英國又再感染多兩個,仲要係唔戴口罩嘅醫護人員! 唔知啲醫護人員而家開始戴口罩未呢?

英國包機接國民離開中國,星期日返到。我睇新聞片, 接載呢班人嗰幾個旅遊車司機,冇一個有戴口罩! 有一個英國人,千辛萬苦去到機場 ,點知 中國機場人員唔畀佢上機,話佢體溫有問題 ,用救護車直接送佢返屋企 。佢拍曬片上網 ,話好唔滿意點解唔畀佢上機!
‹ 上一主題|下一主題