用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿仔升上中一後, 完全無心向學, 點算呀? ...
go

阿仔升上中一後, 完全無心向學, 點算呀? [複製鏈接]

原帖由 MonaLeung 於 10-7-8 12:29 發表
唔溫書都有好成績咪得囉, 正是反叛期, 冇為攪到關係唔好嘛!

講得好... 根本好睇個小朋友, 中學唔可能仲年年第一啦.六年有上有落好正常, 最緊要佢知自已做緊咩? 反之,如果佢係唔上心,死讀都冇用.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

原帖由 KWOKTT 於 10-7-8 16:21 發表
嘩! 你要求都好高喎!全級18名都唔讚佢,全級都應該有成一百人啦,  小學唔同中學, 唔係只得中,英數常,
仲要咁多科都係英文, 佢又冇咩溫習,都好西利啦!

...

點止100? 好既學校成 200 個.
基本上合格都唔係易.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

有時都會幾茅盾的,經過小五,六的搏鬥<br />
(私人補習+補習社+校外試) 是不是比D空間去摸索中學靠自己的讀書方法,但正如你話: 不聞不問由得佢繼續差落去?

係好矛盾既.. 不過中學真係要靠自己既讀書方法, 你可做既係盡量提點佢. 唔係叫你不 不聞不問, 不過呢樣野真係好睇你地既關係. 成日迫佢又唔得.

唔得再想方法 lor.
‹ 上一主題|下一主題