用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果隨機號碼好後,乙部又應該點填?
go

如果隨機號碼好後,乙部又應該點填? [複製鏈接]

樹熊MA 發表於 19-4-17 11:05
因為KL5 BAND1有5個選擇,他區都有19間比女仔揀,應唔應該乙7乙8咁早就放BAND2保險線呢?我見好多人都話排 ...

如果你既囡係B1生, 將B2學校由20開始派到30, 竟然無一間B2學校入到既話, 只有2個可能性

1) 你囡根本唔係B1生
2) 嗰10間B2學校已經再唔係B2學校, 因全收了B1生, B2生都無可能入到了!

P.S. 係KL5黎講, 第2個可能性低過第1個可能性

樹熊MA 發表於 19-4-17 11:35
問題是本區B1除去男校,剩下幾間都是大熱,只可以乙一乙二填,乙三基本冇機會,而跨區的話,雖然話有19間跨 ...

呢個問題唔會淨係KL5會發生, 問題係你博唔博, 咁係乙三放B2你個囡又會開心? 既然差極都係入B2學校, 咁你覺得放B2係頭D 定尾D好!

P.S. 你都講左入B2你個囡"肯定"會唔開心

樹熊MA 發表於 19-4-17 11:57
照您分析,我應該排曬B1先排B2.其實我一開頭都是咁諗。但老師建議乙7就要B2,否則就會飛到好後,分分鐘乙26 ...
不如咁講, 我當你揀B2寧波, 你覺得乙7入到, 乙26會入唔到? 如果連你個女乙26都入唔到, 咁即係B2生唔駛入了! 如果乙26入左寧波, 又等唔等於寧波係B2尾學校? 不如你問返老師, 睇佢點答你?最大問題係KL5既B2學校唔係點揀得落手

當然唔係叫揀晒d Band1學校, 有D真係唔放乙1/2實唔入, 但外區學校可以博下!  

不過其實你囡間學校老師都唔算保守, 我聽唔少其他區既家長講, 學校要佢地第3,4志願要放B2喇

奥脫福 發表於 19-4-17 15:30
仲有:寧波之前,先加聖母!
兩兆竟然咁保守, 唔似喎

mama_papa 發表於 19-4-17 17:31
是啊,想"100%"首三志願

兩兆賣點從來唔係玩首三志願百分比, 有古怪
‹ 上一主題|下一主題