用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 DIY 幼兒教材分享 - 今日用了5蚊&10分鐘就整好左一個! ...
go

DIY 幼兒教材分享 - 今日用了5蚊&10分鐘就整好左一個! [複製鏈接]

街賣d學習用玩具咁貴, 大家有無自製教材?可以分享下嗎?

我女女mappi剛2歲, 今日開始自製教材比佢邊學邊玩! 參考蒙特梭利的concept, 以平 , 快(製作時間), 好玩為目標!!

第一彈 長短吸管

材料費: HK$5
製作時間: 10分鐘以下
材料: 彩色飲筒(吸管)一堆, 長短身透明圓筒各一 (日媽媽用的是曲奇餅筒+棉花棒筒)

做法: 1) 在飲筒(吸管) 13的部分剪開, 變成長短兩段. 2) 長短身透明圓筒上寫上「長」和「短」兩字

玩法: 飲筒(吸管)倒在托盤上, 長的放進長筒, 短的放進短筒

玩後感: mappi 很喜歡! 今天3個遊戲中這個回頭率最高!可是可能我放飲筒(吸管)太多了, mappi玩到途中會搗亂...

41    0    1    0

新整的game我寫咗喺baby-kingdom嗰邊:
http://www.baby-kingdom.com/foru ... extra=#pid125947737
唔慣入來edu-kingdom..

mylee6 發表於 13-7-25 15:30
仲可以玩穿飲管,不過用粗D飲管好穿D!
係啦, 我都有比mappi試, 不過我在外國買唔到珍珠奶茶的粗飲管! 請問hk邊度有得買? 下次返hk入貨.
‹ 上一主題|下一主題