用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我想唔做野,全家取綜援,好嗎?
樓主: samhongkong
go

我想唔做野,全家取綜援,好嗎?   [複製鏈接]

香港我地係主,大陸人係客,有矛盾都係佢地係都要囉支矛插我地。
我地保障自己有乜錯?個個來到,都唔做野,成日話頭暈身熱,周身骨痛,
總有佢的理由唔去工作,然後生埋三五六個,著個同你計有幾多綜援。
我都想問下,錢邊度黎?
乜都話歧視,我又想問,點解香港政府歧視本地人?
我地留番 d 錢 (儲備) ,將來慢慢 mit 得唔得
最慘係而家 70+ 歲的低下階層真正香港人
為香港貢獻了幾十年,臨老要靠執紙皮
班新香港人就話仔女冇得旅行好慘喎
真係 what the !

一班新人類來分錢之餘,那些甚麼會,甚麼社會工作者,都在撈緊油水。
我地應該讚下上一代人,佢地真係最辛苦,捱生捱死,臨老想要多幾舊水生果金政府都話冇錢。
反而係 d 新人類,就個個話要遊學要補習要跳芭蕾舞。
成日話 "矛盾",但支矛在佢地手上,唔通你叫我唔用個盾擋?

D 錢咁分法,咁駛法,應該唔 MIT 得好耐。
大家努力賺錢啦。

綜援制度,本來是要扶助有需要的人,除非是有特殊情形,例如傷殘,我覺得不應成為長期的依賴。制度太多不足之處,亦太多漏洞,因此很多人想盡法子,拿盡著數,成為 "長期綜援" 人士。
我個人較信命,總覺得萬事有因才有果,沒有合理的因 (真正需要)  得到某個果 (取到綜緩),我覺得到頭來是要還的,如何還,就看上天如何判決。
‹ 上一主題|下一主題