用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」 ...
樓主: elaineeason
go

小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」   [複製鏈接]

LL222 發表於 15-4-18 11:54
十萬分同意!我都係那些年比人罰抄的學生。但係我中學先比老師罰抄,小一就罰仲抄咁多句,對於6、7歳小朋友 ...
我都記得係小學被罰抄100次, 罰抄無用0架.  我記得我係同時用三支筆一齊抄, 抄係有抄, 但我完全唔會因罰抄有改過之心. 反而好記得, 有位老師同我好好地傾計, 動之以情, 之後自己就好慚愧.
所以我好反對罰抄, 如果同樓主同情況, 我會同佢好好地傾計, 講清佢錯既地方, 動之以情, 之後再教佢用三支筆一齊抄.

老師可以罰佢無小息,  無故事時間, 寫信俾老師講返發生咩事. 都好過罰抄.
不過好好彩,我女間學校一定無罰抄呢樣野, 多數係老師同佢傾完, 之後要寫信俾老師講返發生咩事同道歉.
聽過有同學係走廊追逐, 係罰每日小息去球場跑步一星期, 等佢知要跑步就去球場跑.

simonwan 發表於 15-7-3 02:22
系幾十年前,我讀小四時的英文老師。全年無教過英文,每日欏學生的名字開玩笑講甜故。第二年換了另一個盡責 ...

我都有類似經驗, band one 英中, 有位中文老師基本上無教書, 佢上堂係叫我地遂個起身讀課文, 之後叫我地自己做課後題目. 好多時心情唔好就借些少事鬧人罰人. 有位Bio男老師就會講黃色笑話, 不過佢教書係教得好好的.
我預科係讀band 2學校, 有位英文女老師就成日遲到早走, 成堂又係一味叫我地自己做練習, 佢就坐係度打瞌睡. 預科因為大個左又認真求學, 成班同學一齊找校長反映情況, 最後轉左位正常教書的老師.
我地班女仔最記得中學有位短髮女老師, 佢好憎女仔留長頭髮, 家長日分別同每位家長都講:「你女上堂成日掛住疏頭髮, 影響上課, 建議家長你幫佢剪左佢」, 於是星期一返校, 9成女同學都變成短髮.大家哭訴時就發現女老師係專登誣衊我地, 等家長逼我地剪成短髮...真係有點變態.到今時今日同學聚會, 不少女同學講起此事都好怨憤.

我都見好多hea 或講明無心教書的老師; 當然都有不少教得好又有心的好老師. 我本身操行好無咩影響, 但見同學遇上太多唔合理既訓導同針對, 影響到我都對香港D學校同老師質素好有意見.
‹ 上一主題|下一主題