用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 時光倒流 PN / 幼稚園 時.....
go

時光倒流 PN / 幼稚園 時.....   [複製鏈接]

回覆:時光倒流 PN / 幼稚園 時.....

我女K2, 慶幸當年選了英普班和一間語文強,學術也有一定程度的幼稚園。慶幸一直鼓勵女兒閱讀,也多得學習了phonics 同sight word, 女兒閱讀英文故事能力不錯。慶幸培養了女兒自己做功課的好習慣。

後悔是之前偏向了英文書,因此女兒中文比較弱。後悔報了一年畫班(女兒沒心機也不喜歡那位老師),浪費了時間金錢。

Christi  唔駛後悔,未試過又唔知啫~路,真係慢慢摸出嚟架.  發表於 12-3-8 13:15

回覆:marcuscyrus 的帖子

我同意,有d野急唔0黎,大小肌肉同力量未發展足夠,太早學游水只會費時失事。所以我老公一直反對我女參加泳班,佢覺得4,5歲根本未夠力量去游。此外,溜冰亦是因相同原因而停學。
學鋼琴都一樣,未夠四歲時呀女彈琴進展緩慢,無咩心機,所以停左排。但一到4.5歲,手部肌肉同力量突然準備好,學習進度快到你唔信。
所以到細仔時我有左經驗,四歲前都只會學語言同自理。

stephanielum  我女四歲開始學游泳, 現在五歲已學緊蝶式, 而且興趣越來越濃. 所以學邊樣活動都好, 最緊要小朋友有無興趣.  發表於 12-3-14 13:10
stephanielum  開始學蝶式了, 而且興趣越來越濃. 所以學邊樣活動, 最緊要小朋友有無興趣.  發表於 12-3-14 13:04
himuimui  About the power of swimming. I don't request how fast he can swim. Only want him swims with me with fun and laught. I believe if he has interest, he can swim fast which require by himself, not by me.  發表於 12-3-12 11:19
himuimui  Actually I just let him expore his interest. He really loves water. He learns since 1.8 y-o. Now he is 2.8y-o. He enjoy swimming v much.  發表於 12-3-12 11:17

000.eva 發表於 13-11-12 00:48
請問妳BB係邊度學phonics呀?
歲幾開始自己教, 我用phonics Kids + hooked on phonics 教材, 之後入左間幼稚園PN同K1都會用Letterland 教 phonics,  另外我自己教佢地sight words,  再配合大量伴讀同學校英語語境, 我兩個小朋友都算掌握得幾好.

irene_the_pooh 發表於 13-11-12 10:51
其實D家長比小朋友去IS,係因為盲捧英文,定係唔滿意本港既教育制度呢?

分享一下, 我識果幾位在國際學校讀書既小朋友, 初時其實都係係傳統幼稚園讀書的. 父母並不是重英輕中, 但小朋友未能適應傳統果套既教法.
其中一位女孩活潑又喜歡發問, 在某一條龍女名幼經常俾老師投訴, 最後完成K2後便轉去國際學校year 1, 現在學校中完全無任何問題或投訴, 仲愛上左閱讀. 佢媽咪都同我講: 要多謝當年經常投訴佢女既幼稚園老師, 令佢一早了解到女兒唔適合傳統學校, 逼到佢下決心轉去國際學校, 現在全家都感到好慶幸.

‹ 上一主題|下一主題