用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 孩子近來愛看的書
go

孩子近來愛看的書   [複製鏈接]

wootaitai 發表於 12-4-12 23:40
thanks for your reply! too bad that only a few are available from the library

My usual borrowing li ...
Usborne 都有出一d 科普書, 唔知0岩唔0岩你女口味.
我女就好喜歡幼兒版本既Magic school bus.
幫佢地揀書真係幾傷腦筋, 要順應佢地口味之餘, 仲要選適當程度, 又要避免偏向一兩類別, 又要開拓下其他範疇......
我女成日想睇Flat Stanley 但佢程度又未到.
近來開始睇Usborne young reading level 1 果d snow white, Jack and the beanstalks......

kitty_lee    發表於 16-2-3 00:56
kitty_lee    發表於 16-2-3 00:55

回覆:孩子近來愛看的書

我今日係圖書館借左Magic tree house book 1,呀女好鍾意睇,程度都適合。
大家覺得此系列值得買還是到圖書館借比較好?

michellebaby  值得買 ! 有幾本要順住睇的  發表於 13-7-4 15:49
JoshuaN  Magic tree house 晌 bookdepository 買1-28集套裝幾抵!我亞仔都好鍾意睇!你囡囡幾大呀?  發表於 12-4-23 11:05
JoshuaN  Magic tree house 晌 bookdepository 買1-28集套裝幾抵!我亞仔都好鍾意睇!你囡囡幾大呀?  發表於 12-4-23 11:04

引用:Quote:四隻貓+發表於+12-4-21+00:02+我今日

原帖由 wootaitai 於 12-04-21 發表
已經看chapter books,勁啊
看看她是否會翻看啦。我就library有的,盡量不買,除非有時當禮物獎吓。有時她 ...
Thank you! 0甘我唔買了,就去圖書館借算了。
近來呀女睇書量大增,我見ORT都滿足唔到佢,今日就試下借magic tree house la, 估唔到佢好鍾意。
我都好開心,終於邁向系列Chapter book了,以後借書多一本揀。

囝囝mama    發表於 12-10-23 19:14

"JoshuaN  Magic tree house 晌 bookdepository 買1-28集套裝幾抵!我亞仔都好鍾意睇!你囡囡幾大呀?"

原來有套裝.thank you!!!  不過佢剛睇左第一本咋, 等我去圖書館再借第二本, 睇下佢之後係唔係都0甘鍾意先考慮買.
我女4.5歲.你仔仔都係學小提琴? 我女都學緊呀.

回復 cherubic 的帖子

都是的, 有可能只喜歡其中幾本, 反正圖書館有, 等佢借完睇完再決定買唔買都唔遲.

尋日見我女睇緊書, 走埋去問下佢好唔好睇, 佢原來剛睇到緊張情節, 同我講: "媽咪,我好驚呀, 有怪物捉佢地呀", 之後見happy ending 佢就笑晒.

請問有無d類似Magic tree house 有一大系列, 差不多又或淺一點程度的chapter book, 或者女孩一點的?煩請推介一下

前日借左The Monster Story-Teller 女女好喜歡. 多謝大家既介紹.

The Monster Story-Teller 用字簡單又經常重複, 好0岩初手去睇.

另外借左本Horrid Henry Early reader, 佢都喜歡.

A-Mum  你好 open-minded 呀,有唔少媽媽唔比小朋友睇 Horrid Henry 架!
圖書館有 CD 喎,鍾意可以借埋嚟聽添!  發表於 12-5-11 22:44

回覆:A-Mum 的帖子

Horrid Henry 係好曳,但early reader版既結局佢做左曳野通常都會受到教訓,所以我都會俾女睇,佢睇時我又加把口同佢討論下。

A-Mum  改咗結局?!    咁似港產片改結局先可以北上!等我行過睇下先⋯ thanks!  發表於 12-5-13 10:29

昨天借了Tiara club, 女兒未能自己看明白, 所以需要我伴讀.
內容儘是公主呀, 靚裙呀, 花呀靚呀...老實說我自己受不了這類題材. 但女女就非常喜歡和受落, 果然女孩子們都是喜歡公主故事.

wootaitai 發表於 12-5-14 10:25
點解?Tiara Club應該淺過Magic Treehouse。
Magic Tree house 用d 字佢比較常見, Tiara Club用既字眼好多佢都未見過.
同埋好似大段d. 但真係好"公主病"我有d頂唔住.但今朝女女一起身就自己睇到唔去食早餐...

另外仲借左本"Tashi", 字唔多, 用字淺, 充滿想像, 圖畫好靚, 今晚會介紹俾女睇.

Laputa 發表於 12-5-14 10:12
Between Tiara CLub and Rainbow fairy which targeted similar group of readers, I would prefer Rainbow ...
我都睇過下Rainbow fairy, 感覺無0甘"貪靚". 不過呀女未睇到, 試住睇Tiara Club 先.
Tashi 我自己就幾鍾意, 希望呀女都會有興趣啦. 如果好似Tashi 果種程度, 請問仲有無推介呀?

Laputa 發表於 12-5-14 20:13
My girls love Usborne young reading series.  The pictures are very beautiful and include both fictio ...
多謝介紹.
我女都鍾意 Usborne young reading, 睇緊series one/ two.  上星期商務做買二送一, 即$120 三本.
Usborne 仲有套 Beginners 科普書系列, 好好睇.

回復 mylee6 的帖子

Laputa, thank you!

http://www.usborne.com/catalogue/catalogue.aspx?cat=1&area=S&subcat=SB

呢套用字唔深, 圖畫同相片又多又精美, 我覺得4-6歲都0岩睇.

女女近來在看Tashi , book 1看完又再番看了幾次, 這星期才開始看book 2.
淘寶上此書極平, 平版只要十蚊本左右.大家有興趣可上淘寶search "Tashi".

Rosie168  聽了你說,我也剛訂了一套呢!很期待。  發表於 12-6-22 14:29
Rosie168  聽了你說,我也剛訂了一套呢!很期待。  發表於 12-6-22 14:29

回復 mylee6 的帖子

TB 買書我是找朋友夾埋一起集運的, 運輸公司只會送貨到商廈, 不送住宅區.

回復 A-Mum 的帖子

我都買左story of invention, 好有趣, 呀女成日要我讀俾佢聽, 我自己都鍾意睇.
真係好喜歡usborne 出版既書.

A-Mum    發表於 12-7-26 12:18

尋日再試借Tiara club俾女, 今次佢反應比四個月前好, 唔駛我伴讀, 佢自己睇左好耐, 迷左入去. 都無咩女孩子會唔喜歡公主
近來偏向借中文書, 呀女由初期反應麻麻, 到現在佢對中文字起左興趣, 問我關於象形文字既問題, 所以尋日都借左本關於象形文字既書.

暑假我都有俾女睇 TVB 播既Harry Potter, 後期都幾黑暗, 呀女有d驚不過又堅持要睇. 佢同細佬成日攞屋企個掃把扮Harry Potter

回復 A-Mum 的帖子

thank you so much!!!!!
中秋節買俾我仔女佢地一定會好開心.

A-Mum  我仲買咗枝 Elder wand 嚟督佢地做功課, the Headmaster says " 好做快啲喎! "   發表於 12-9-13 14:03

近來借左本Jacqueline Wilson 既 Sleepovers. 我覺得好好睇.
之後讀俾女聽, 佢都好鍾意.

我以前極少睇英文書的, 英文閱讀能力極差, 陪女先開始睇下, 星期日在書店兒童部看了本 Neil Gaiman 既The Graveyard Book, 睇左幾版已深深被吸引.... 真係要多謝呀女令我開始去睇英文書.

星期一去圖書館借左Winnie the Witch chapter book, Daisy and the trouble with Zoo, Roald Dahl 既The Magic Finger.....測試下呀女既口味...

我仲以為Winnie the witch 會勝出, 點知佢望兩眼就無興趣.
Daisy 厚左d, 同埋佢唔多明裡面既幽默, 要我伴讀同解釋.
大熱勝出既係Roald Dahl 既The Magic Finger, 呀女好鍾意, 呢幾日佢睇完又睇. 尋晚仲好興奮地講個故事俾我聽.  

下次借埋本The Fantastic Mr. Fox 先.

wootaitai 發表於 12-11-9 10:12
這套box set值得買啊,都幾底的又有唔同水平睇到大
請問套boxset d 紙質係白色? 圖畫係黑白定彩色的?
因為女女表姐之前俾左幾本Roald Dahl 既書我地, 不過係黃色果種紙質.
如果套boxset 係靚紙, 真係買得過.Thank you.

前日我係櫃底找表姐俾果幾本Roald Dahl 時, 呀女發現左幾本Rainbow Magic, 佢攞左一本去睇, 佢話好好睇.今朝已經睇緊第三本.
我想問, 我需唔需要係佢睇完之後同佢搵下d佢唔識既生字同佢解釋下呢? 定當消遣書, 由佢自己睇, 唔識既字佢會估左點解就算, 大家通常會點做?
‹ 上一主題|下一主題