用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 有冇家長 in 咗元朗宏信書院?
go

有冇家長 in 咗元朗宏信書院? [複製鏈接]

原帖由 cindy1227 於 09-11-8 09:50 發表
仲未有結果,唔知幾時先知呢?

11月中會有結果,下星期要留意信箱!

今日收到取錄信嘞!

原帖由 尚宮大人 於 09-11-17 14:46 發表
:D 希望各位新界西北的家長,一齊分析一下,以下直資及私立學校。各學校有甚麼優缺?你地會讓你的子女揀邊間呀?點解呢?

以下只是個人的小小意見:

(1) 基督教香港信義會宏信書院
優點:一條龍,除英普外還有外語學習,
有泳池,50%外藉老師
缺點:新校沒有口碑

(2) 和富慈善基金李宗德
小學
優點:學費較平
缺點:沒有外藉老師,沒有中學

(3) 激活英文小學
優點:超小班教學(10-15人1班)
缺點:校舍太細,學費太貴,沒有中學

(4)
保良局香港道教聯合會圓玄小學
優點:有外藉老師,學費較平
缺點:校舍太舊,沒有中學

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-18 06:15 發表
星期一下午3rd interview 完!
小朋友在間房仔同老師對話,而家長就去見校長,呢位校長都幾沉實,見到佢一路對話一路諗緊野!其實佢想攞多d資料關於小朋友才決定收唔收,最終佢口頭都話收,返屋企等信!雖然係第一年,校長收生都好嚴緊 ...

我識得有好幾個同學仔,係第1輪申請的,但見完2nd in 都係要waiting list, 點解你可以有3rd in ?

原帖由 fooky-hk 於 09-11-18 13:13 發表
無收取錄信係咪等如waiting list?

我只知道waiting list果幾個同學仔都係打電話去宏信問結果架。

原帖由 fooky-hk 於 09-11-18 14:29 發表
我都係27/10 First interview架, 嗰日本來我個仔唔舒服想延遲1st interview, 果位admin姐姐話如果果日唔得就趕唔切2nd interview, 要等下一round先得, 所以我以為阿仔係屬於第一輪的小朋友. ...

第一輪1st in係10/10/2009
        2nd in係31/10/2009

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-18 17:44 發表
佢地係收唔到信,至打電話去學校問,知道係waiting list?
定係佢地心急一早打電話去問結果,所以做左waiting?

因為我係今個星期一收到信,叫我23/11去註冊,咁當日有D同學仔收唔到,於是打電話去宏信問結果,有D ok收咗,有D係waiting list, 不過waiting list果D小朋友係唔識普通話嘅,唔知關唔關事呢?

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-19 11:19 發表
雖然係第一年收生,而且得87個位,校長寧缺勿濫,第一輪收唔哂,就不斷收生!
其實如果宏信收唔夠學生,得1班或者2班會唔會都照開課?

我個人仍為唔會收唔夠學生,因為我見有人係waiting list,
如果唔係校長其實可以將全部有in嘅都收晒,洗乜有waiting list喎!

原帖由 fooky-hk 於 09-11-19 23:19 發表
Hinbabyma,

其實我想個仔從小打好英文底子同埋用d creative學習方法, 傳統死咪書果隻唔啱佢亦都唔啱我 hehe, 而家見佢日日寫d字求求其其, 數學計數d轉數又慢又大意, 都擔心佢如果讀d傳統學校跟唔到. 加上我會打算將 ...

我個小朋友同你果個都有d似,所以我只選擇活動教學嘅學校,
其實我嘅心水只有2間, 1)宏信 2)激活, 依家既然宏信收咗,咁我就叠埋心水讀哩間。

原帖由 cindy1227 於 09-11-22 00:18 發表
係唔係呀 ? 我個小朋友已經收咗.諗住23/11 去註冊,
聽你講完真係唔知去唔去好啦 ?大家話點算好呀?

唔洗驚,星期一早d打去學校問吓先,如果發現真有此事,到時再諗吓註唔注冊law.

今日坐車經過宏信新校地址, 見到學校已經有D輪廓,
現時大約係"起"緊第三層高左右。

我今朝去左註冊嘞! 有無人都係今日註冊?

要註冊嘅已經註冊晒(23 & 24/11),我知有d朋友選擇放棄,
學校應該有d位可以放番出黎,唔知今個星期學校會唔會
call d waiting list家長比d驚喜佢地呢?
如果有家長有d最新消息,請第一時間上嚟報料。

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-25 15:56 發表
知唔知朋友為何放棄?因為好多人都交咗留位費先,跟住慢慢諗。

朋友計過條數覺得學費比較貴,一讀就要讀六年或以上,
擔心經濟問題,最後只有放棄。

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-25 17:42 發表
其實一讀就12年, 宏信學費在元朗屯門區算數一數二貴, 數年後亦只會上升

其實當你申請得宏信書院,就應該知道佢地收幾錢學費。

我識嘅朋友當中,有收左嘅,又有waiting list嘅,
收左嘅有d會放棄,而waiting list果d又好恨入到喎!

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-26 09:18 發表
hlbaby2004,

maybe, 學校accept先算, 我宜家連2nd interview都未有呀!

咁你應該打電話去學校問吓,
因為無理由咁遲都未有2nd in?!

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-26 11:58 發表
petpet1117,

--> 之前我有post過:

其實我比較特別, 我27/10 1st interview完, 第2日上午已通知31/10 見第2次, 但因為要出trip去唔到 interview, 所以同學校講, 佢哋accept可以改期。但宜家就遙遙無期.......唯有寄 ...

我明白,你嘅case會唔會係有人做漏咗野,唔記得幫你安排番個2nd in呀?!
如果比着係我,我會每日打1次電話去學校,
打到佢幫我安排2nd in為止。

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-26 19:28 發表
唔使太擔心,我估佢地應該重有位!:)

我有朋友只考宏信1間小學,諗住新學校應該容易d入,
點知係waiting list,佢地依家好擔心,尋日仲去學校問吓情況,
順便放低埋小朋友個file,但學校唔肯收,仲話比佢地聽依家D位好緊張。

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-27 08:40 發表 另外, 我想問你哋31/10 2nd interview 時間, 學校係咪以小朋友1st interview成績排時間, 即越高分就越早時間安排見????

我地係31/10 2nd in, 其實一直都唔知小朋友d分數係高定低?學校無講過喎!所以唔知係唔係越高分就越早時間安排見????

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-27 08:45 發表
你朋友都幾大膽, 考一間"直資"打底, 好危險。宜家未有打算, 只好博津校大抽獎。  

我都覺得佢好大膽呀!
‹ 上一主題|下一主題