用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。 ...
樓主: 4eyesDad
go

請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。 [複製鏈接]

4eyesDad 發表於 13-9-3 06:41
校長可以試試,在大熱天時下排隊交表的現場,訪問實情,「家長,如果可以不用親自來排隊,你還會親自來嗎? ...
其實我又唔覺得學校係睇家長誠意喎!不過每間學校都有唔同嘅內部行政或想法,有時有d人唔明就會覺得學校好似show off。其實學校咁收表,佢地都辛苦架,如果可以唔咁收,點解佢地唔改呢! 一定有原因嘅!
其實有d學校2nd in要見家長,我覺得好可能係想家校了解多d,因理念唔同就好大件事!  入小一後好多事都要家長配合,例如好多學校都有課後活動,而好多學校都安排唔到校車接送,要家長自行安排,咁!我相信又會比人話學校有問題。

WingBB-222 發表於 13-9-3 22:54
如果因為自己早到而要等,學校又開放冷氣禮堂或課室讓你坐住等,你都認為咁係彰顯人性的醜惡,咁我真的建議 ...
我相信今年一定又有好多家長鬧你指果間學校,去簡介會要排、交表要排、去in要排、接返小朋友又要排,全部分分鐘要排個幾鐘,仲唔借厠所添!好彩有2 in的話,又要再排。  唔鍾意排果d家長真係唔好去交表啦,加加埋埋慳十個八個鐘頭。 但如果交咗表就唔好上黎鬧啦!因為你地已經一早知道係咁!

4eyesDad 發表於 13-9-4 08:20
冇人反對學校check文件,只是祈求學校有關愛他人之心,容許mail in or dropbox,或押後在第二輪面試時去che ...
都係果句,如學校行政可以等到2nd  in先check文件,相信佢地一定會咁做。check文件d職員点都辛苦過排隊d家長卦?

4eyesDad 發表於 13-9-4 09:35
學校權大,家長無權。如有改善方法,以愛為本,何樂而不為?
相信唔關權大權小問題,學校內部行政運作大家都唔知,如有改善方法,早就做咗啦!  學校d職員仲會好開心添。
‹ 上一主題|下一主題