用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無愉城方方家長?
樓主: meta
go

有無愉城方方家長? [複製鏈接]

大家好呀......

我個仔係方方讀k3啦........佢都係學校食飯同做功課到3點先放學
我覺得佢學到自己照顧自己....不過小朋友到k2時老師都當佢地係大仔咁啦, 咩都係佢地自己做...(放學時d校服亂曬架)

有時間大家都可以交流一下心得架

Dear all,

Very sorry to late reply the message, 其實我地可以隨時call佢地了解小朋友係學校係點......學校方面佢地無家長會架一路都係我地家長自己約出嚟or電話交流下心得

九月開始會比我個仔放3:00pm, 因好多功課做....每日都有中,英數.....then我仲同我個仔報咗phonic&drama......仔仔上年下學期佢都係放3:00

如果大家想知d咩都可以send e-mail 比我, 如我知一定會盡量話比你地聽....

各位媽媽, 你地係邊到住架?

Ophelia

Dear MarcusMiMi,

佢有分 半日(放12:00), 全日(放4:00pm)小朋友可以有睡眠時間, 參加輔導班(放3:00pm)食完lunch佢地就會做功課.....我個仔仔又唔瞓(i mean afternoon), 但有想有人同我睇下佢d功課,漸漸會好多homework 又要默書.....

之前我都無考慮過international class 因為我想佢學中文

Ophelia

Dear Meta,

Drama我都係第一次上.....phonics我like佢係可以同學校一樣先報, 同價錢都ok....

Ophelia

原文章由 meta 於 07-8-29 23:34 硐表
phonic&drama好唔好?我囡囡MARTHA 會上 BEGINNER COURSE

Dear Cacamummy,

全日班afternoon 係會去瞓 but 下晝班係會去上堂架....佢地會分開做唔同野架:....我想你誤解咗啦

Ophelia

原文章由 cacamummy 於 07-8-30 00:30 硐表
hello! 我囝囝會係10月讀方方既下午國際班. 其實唔開心. 因為一早已經想報方方. 好早就去面試. 第一次唔得. 再考第二次. 可能面試個陣有少少誤解啦. 我同我先生都聽到老師叫我既小朋友讀3個月中英文班先. 之後再轉國 ...

Dear everyone,

唔係wor...我記得星期二係食通粉呀

原文章由 薳然媽媽 於 07-8-30 12:25 硐表
thanks, meta.  咁阿囡無講錯嘞.  
可能依家啱啱開學, 學校驚d小朋友manage唔到食通粉, 粥粥, 搞到污糟個個要換衫, 所以呢期多d食麵包 & 餅餅, 遲d或會轉啦 ?

...

晴晴媽媽,

無錯.....我個仔讀k3, 中.英文要開始要做句子....
之前, k2中段都開始默中.英同mentos......家長同小朋友都好辛苦
老師話....小朋友好容易習慣唔需要擔心, 到小一佢地就無咁辛苦啦
:

原文章由 meta 於 07-9-3 14:54 硐表
首先,要考慮你住既地方距離九龍塘車程有幾遠!
其實方方教授K1課程就等餘其他幼稚園K2教學.即是K3就等餘小1教學.唔一定去九龍塘口者!

薳然媽媽 :

應該係.....謝謝主, 賜飲食, 求祝福, 保平安, 多謝老師請食茶點, 唔該嬸嬸, 阿門

原文章由 於 07-9-5 16:46 硐表
家晞媽咪,

家晞換校服仲有無扭呀 ?

薳然有時曳又發脾氣, 激到我嬲, 佢冷靜落黎, 會喊咁口同我講: 媽咪angry啦, 媽咪happy呀, 佢講野真係有時笑c我.  

前兩日發現阿囡念主禱文, 不過念到一舊舊, 又咩咩天父, 又咩 ...

都係一個講中文, 一個講英文......

Ophelia

原文章由 meta 於 07-9-10 00:00 硐表
晴晴點解說 thank you god give we eat the food ...thank you god...........聽唔清楚應該係點?

你好呀...cacamummy,

我個囝囝係方方讀k3, 我會幫佢報返官小then再報課外活動....
你小朋友係邊到讀.....發表下交流下心得...

Ophelia

原文章由 cacamummy 於 07-9-11 01:18 硐表
請問知唔知一般讀完方方既小朋友, 係考邊間小學?
直資 or 官立? 或者?

Thank you.....

原文章由 cacamummy 於 07-9-12 10:04 硐表

你好呀! Ophelia,

哈哈! 我個b讀n1咋. 不過想知道讀完方方一般會去讀咩小學.多謝你答我呀!你囝囝今年讀k3. 我祝你成功.

我會choice荃灣區62校網.....相對好小學會多d....同係自己所屬區域.

Ophelia

原文章由 meta 於 07-9-13 12:08 硐表
您要荃灣區定葵涌定其他區?

大家好呀,

我個小朋友係方方讀k3啦, 流感針同水痘針一定要打啦.  我本人覺得有個doctor叫劉劍聲(已前係大河道), 都好得架...我個由細跟開佢

如果你地有咩想知, 我又幫到你地, 就post 出嚟問下我啦...

Ophelia

Dear Marcus MiMi,

無錯方方係一間傳統學校, 要做功課架, k2開始要默書啦(中.英文同mento). 開頭真係唔習慣, 過咗一排就ok. (中文生字都幾深).  d老師話小朋友係好容易習慣唔要耽心, 佢地一上小學就會好輕鬆, 因佢地已經快人一步啦.
So, 最主要係家長buy唔buy佢地個教學方法.

Ophelia

原文章由 MarcusMiMi 於 07-10-3 13:58 硐表
聽說此校比較傳統, 功課多, 學術性比較重, 妳認為是不是?????如入讀國際班可否與直資或主流小學接軌, 因小兒將09年入讀k1, 現正搜尋學校資料,

唔該

...
‹ 上一主題|下一主題