用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣靈糧堂interview
go

荃灣靈糧堂interview [複製鏈接]

回覆:yamagata 的帖子

我都係呀^_^ 10月囡
二四六9am ,多多指教

回覆:winwin1220 的帖子

老師會視乎小朋友能力去考的,我10月b主要係觀察同聽指示為主

回覆:GremlinsYY 的帖子

Similar case. 我都覺得太辛苦了,雖然靈糧係得個半鍾而且係play group. 不過得兩歲走兩場好辛苦,所以我應該會drop 左另一個offer.

靈糧係出名嘅好學校,我會體諒同明白一間新校一開始運作係有好多地方要改善,但佢嘅教育理念我好中意,所以相信會越來越好 如無意外會讀佢

引用:我想問可唔可以只係一個家長去interview㗎+

原帖由 winwin1220 於 14-03-21 發表
我想問可唔可以只係一個家長去interview㗎 ?會唔會影響評分?
好多家長都係一個去,應該無問題吧

引用:Quote:原帖由+Taiso78+於+14-03-21+發表我

原帖由 GremlinsYY 於 14-03-21 發表
Same case…其實覺得好殘忍,但又想阿女返N熟習自己返學!
Similar case. 我都覺得太辛苦了,雖然靈糧係得個半鍾而且係play group. 不過得兩歲走兩場好辛苦,所以我應該會drop 左另一個offer. 靈糧係出名嘅好學校,我會體諒同明白一間新校一開始運作係有好多地方要改善,但佢嘅教育理念我好中意,所以相信會越來越好 如無意外會讀佢

引用:我想問佢地deposit+$1500+有無超出上限架??

原帖由 CapricornO 於 14-03-21 發表
我想問佢地deposit $1500 有無超出上限架?? 好貴呀!
無超,上限係1500

引用:Quote:原帖由+bennyeva+於+14-03-21+發表Si

原帖由 bubukookoo 於 14-03-21 發表
請問你係咪3/13in? 因我未收到offer
係呀,你打去問下啦,可以email 收唔到姐,我都轉左第二個mailbox 先收到

引用:想問下靈糧堂是否活動教學?有擔心升小後功

原帖由 gracehse 於 14-03-21 發表
想問下靈糧堂是否活動教學?有擔心升小後功課追唔上的問題嗎?
係活動教學,遊戲中學習,我個人覺得遊戲中學習唔代表學唔到野,只係方法不同,用抄寫去記定係用遊戲去記姐。

如果你話學習量唔夠,我學得配合每個小朋友成長而學幾多好重要,學得多學得深亦未必係好事,始終每個小朋友能力不一樣,有一間學校願意花時間去了解每個同學嘅能力同需要,談何容易?

另外好多人都成日以學術上嘅分數去量化成件事。靈糧教嘅德育,品德,修養,做人態度係量化唔到的。

引用:Quote:原帖由+bennyeva+於+14-03-21+發表係

原帖由 bubukookoo 於 14-03-21 發表
我今日打去問過,佢話出緊信叫我留意住先
我好明白你嘅心情,希望你會收到好消息啦:)

引用:多謝你詳盡的分析! +

原帖由 gracehse 於 14-03-21 發表
多謝你詳盡的分析!
不用客氣,分享下姐^_^

引用:同先生商量後,吾做怪獸家長!決定二選一 +

原帖由 Taiso78 於 14-03-21 發表
同先生商量後,吾做怪獸家長!決定二選一
讚!^_^

引用:Quote:原帖由+Taiso78+於+14-03-21+發表同

原帖由 gracehse 於 14-03-22 發表
其實我同你個case一樣有另一間屋邨幼稚園(救世軍)收左N班, 但礙於非自己住果條邨及要坐車,所以心大心細 ...
兩間都好好喎,真係好革揀

回覆:GremlinsYY 的帖子

即係N+ PG? 當然我都有諗過,因為我個囡好活潑,一日出三次街都話唔夠。番N之餘上PG可以令佢用盡多餘嘅體力,這不是為了多個K offer 為大前提,上兩間K真係唔得!

不過最後覺得咁做阿囡會好辛苦吧,針無兩頭利的…到時佢太攰無力玩得不嘗失。反而自己屋企人同佢去玩可以視情況比阿囡休息等等,所以最後都係一間靈糧算,反正心儀佢的K^_^

引用:親子形式上堂,咁父母都要返工咪一定唔洗諗

原帖由 LiuB 於 14-04-05 發表
親子形式上堂,咁父母都要返工咪一定唔洗諗?
我同老公都要番工,原本我決定辭職帶小朋友番呢度,不過後來知道屋企人代去都得,又啱啱升左職唔好意思走,你有無公公婆婆幫手帶?

引用:Quote:原帖由+bennyeva+於+14-04-05+發表我

原帖由 LiuB 於 14-04-05 發表
咁即係只係睇住,唔洗一齊玩架?
應該要一齊玩掛,我未上都唔知,不過我屋企人應該無問題,平時都係咁玩

回覆:soso3509 的帖子

如果可以的話,最好就揾自己屋企人啦…個半鐘,無就無計,我就叫姐姐留喺屋企

‹ 上一主題|下一主題