用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B IN N 班不愉快經歷
go

細B IN N 班不愉快經歷 [複製鏈接]

星期六 同 細B ([size=14.4444446563721px]2013年尾) 去INTERVIEW, 諗住搵下D屋村學校希望要求無咁高等我BB有書讀下...點知原來要搵個學位真係好難...

我地去到先知得一個家長陪同, 咁當然就係我啦, 我BB 依家未識行,所以唯有手抱入去 (眼見同一批的小朋友已經識行,仲係好穩個種....我估未必係細B)
入到去除鞋去PLAYMAT圍圈坐,咁我地全最側邊,隔黎有個小朋友坐低無耐打左我BB一下...我BB就大喊...惡夢就開始了....

首先老師要我地跟佢做好似早操的動作例如企係度拗腰踏步等等,我BB當然唔識做 (呢個時候佢仲喊緊), 做完2個老師就好似ROLE PLAY 咁introduce d puppet出黎, 個d識行小朋友已經沖晒出去圍住個puppet, 而我bb當然係呆坐...好啦, 老師同埋puppet 都逐個小朋友say hello 比小朋友摸下...但老師竟然無理過我地 (因為我地坐最側邊....)
個陣時我已經有hard feeling 打算走, 不過心諗好啦黎到咪睇下in d 咩當上下堂啦....

入到課室要坐幼稚園的bb登,我bb未坐過(在屋企都係坐high chair 有安全帶個d), 所以佢又喊...同埋想走, 我唯有在後面扶住佢,老師拎左d杯出黎,但d杯係大人用的膠杯非學習杯,我bb唔識用...倒到佢同我都濕晒,之後玩玩具....最後老師拎d crayon 出黎叫大家畫畫....(下...我bb未學揸筆)...所以bb當然咩都做唔到...

我好無奈, 同埋不斷同bb講我地比d體育精神完成佢...最後我連鞋都著唔到就走左...我d 眼淚已經好想湧出黎...好難受

其實我唔介意無 interview 機會, 咁咪遲一年入學law, 點解要比個機會我地但黎到又咁玩我地呢?你比d我地細b無咩可能做到的項目比我地...我好懷疑呢d老師係咪真係識得因材施教...
黎緊仲有2個interview, 但我已經好驚, 驚到時咩都做唔到....

其實歲幾的bb係咪已經識得做早操動作, 自己飲水, 畫畫等等架?

11月真係好難捱,純呻,不喜勿插
   5    0    0    0

其實我唔介意遲一年先讀,但唔想收細B就唔好叫人去INTERVIEW啦....搞到大家都驚左

sushimama 發表於 14-11-17 10:14
我都係11月細b媽媽,明白你
因我有時也有點討厭聽到那些8/9月份出世的也叫細b,當然他們比1,2月出世的年幼 ...

那個家長有病呀?計好時間生bb? 依家bb係機械人製造出黎架?佢係神賜比我地的禮物,係咪要求神比個大b 我呀?係咪如果係細b就叫佢唔好出世呀? 低能又有病! 好嬲!

多謝你地呀,我都係疊埋心水下年先讀的,只係想去見識下同埋當做rehearsal ja 只係學校咁樣對我地...先有hard feeling

我好明白8, 9 月B, 所以比我選, 我寧願做超大或超細B lu, 但緣份嘅野唔到我地揀bb做大定細,做大做細我都會愛佢,就算無學校收佢, 就算佢一入去就喊我都會咁愛佢....

Leetamdamleung 發表於 14-11-17 16:14
樓主bb十一個月大嗎?

我b 係細b,好多task都做唔到,我都係抱住同小朋友去玩心態入去,大組唱歌跳舞我b都 ...
係呀, 我BB11個幾月大就黎1歲, 我去到都係當試水溫,同埋可以睇下咩幼兒園有咩文化同埋教學理念,有D好著重中英文,有D好著重生活自理....都係好好的學習機會!

w.ling 發表於 14-11-17 18:38
我好明白樓主有hard feeling既原因,唔係只因小朋友識唔識做。就等同我帶阿囡去in k1,我預阿囡未必好表現 ...
你明白我的感覺多謝你!

Shellyxlk 發表於 14-11-17 18:44
Group in 係難啲,太多唔同age Bb 又你個係細B,但聽你講你都好似冇 prepare 你B去 interview? 我囡囡14個 ...

睇到呢個MSG有D傷心,有似bb 表現唔好就係媽媽無準備,不如我講下我又prepare左d咩,我就係知道自己個b係細b, 所以一早就排育嬰院等佢學群體生活,學規矩學自理,佢出世我仲放緊產假已經日日在床邊講故事,唱兒歌比佢聽,8個月已經上外語playgroup...我估我的 preparation 唔會比大家少吧?

我地係要返工媽媽早出晚歸,接完小朋友回家餵dinner沖涼自己一個搞掂,每日可以同佢玩的時間唔多得個1, 2小時,呢2小時每日都要諗下有咩可以train 佢, 英文?用學習杯?學坐?學企?學行?唱歌?睇書?  2小時可以做到幾多?我估呢d痛苦只有要返工的媽媽但又無咩backup先會明....

我覺得有時小朋友學習發展快慢不同,你教佢好多野佢未必吸收到, 小朋友唔識, 未必一定係家長無教的吧?唔好用小朋友的表現來釐定父母的努力

pizza_fai  非常同意~在職媽媽日日放工趕頭   發表於 14-11-18 12:20
torunpoland  -->100% 全對!!!!  發表於 14-11-18 11:56
torunpoland  別用孩子表現來釐定父母努力-->1   發表於 14-11-18 11:56
torunpoland  8個月上外語playgroup??????!   發表於 14-11-18 11:55

Littlecatta2013 發表於 14-11-21 12:38
我仔13年12月出世,又早產(36WK+),學野又慢,乜都唔識,而家未識行,企都要扶,我今年直情冇報N: ...

未識行好正常WOR我覺得, 我BB都係未識行, 企要扶住...

我想UPDATE 下, 我上星期六又去左INTERVIEW 喇, 果然BB係會選中意的學校, 佢一入到房已經望住個老師笑晒,玩玩具又笑, 由頭笑到落尾,雖然老師叫佢指眼耳口鼻佢唔SHOW 老師,但我覺得BB已經超額完成,至少佢無喊,好enjoy! 最surprise 的是,佢前一個星期都唔識坐唔係high chair 的chair,但今次佢可以由頭坐到尾,好感恩!!!

講返d 老師,d老師好好,我bb唔識指眼耳口鼻,我話我根本無教,就算教左佢知道,佢一定唔會識指出黎 (因為佢根本唔識手指指)....但個老師無話佢,反而話︰「你bb咁細唔識好正常架」 我聽完覺得好舒服....我好enjoy 今次interview!!

呢d就係高下立見,好希望有機會入到(下年)....哈哈哈  

Shangrila 發表於 14-11-25 01:27
雖然我嗰個唔係細b,但明白你唔開心嘅感覺,我都試過幫bb報幼稚園playgroup,我好想bb日後讀呢間幼稚園,佢 ...
我地都係制度下的受害人,生得BB預左要參加呢個不知所謂的遊戲,大家都努力吧....
‹ 上一主題|下一主題