用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴(單對單)
樓主: Lucky-Ma
go

學琴(單對單) [複製鏈接]

Re: 學琴(單對單)

ming2 寫道:
[quote]
Ivy124 寫道:
我想請教下...我囝6歲...o岩o岩開始學琴....學左1個月度...每堂30mins...我應該幾時幫佢轉45mins好呢? 另外應該比幾多時間去觀察佢究竟係咪有興趣呀???

Ivy124

轉唔轉45 mins,或者係有冇需要轉45 mins,呢個要睇番小朋友0既吸收能力,如果坐得定,覆到琴又有時間練琴0既,咁當然學長少少時間就可以學多d,學快d啦...不過如果小朋友練琴時間唔多,又或者專注力唔可以維持咁耐0既,上得長時間只會係晒錢,甚至會有反效果出現..我諗需唔需要加時間呢個問題,你可以同老師商量一下,等老師對小朋友0既進度吸收力作出個評估,再決定有冇加時0既需要啦...

至於俾幾耐時間去觀察佢有冇興趣,我諗你俾佢半年時間啦...[/quote]

ming2,
我都有同樣問題!
小兒今年七歲~學左三個月琴~叫做學完左一本書仔啦~
佢好勤力練琴~差不多日日都會主動去練~
上一堂教過既歌仔~下一堂已經可以背譜彈了~
老師都讚佢即場試譜唔錯~
而家每堂30mins~老師今日建議45mins~
話佢進度快30mins唔夠~我想知道其實有無咁既需要?
因為我一直都以為係考左級先要加時間的~
希望你可以俾意見我啦~唔該晒!

ming2 寫道:
youngmum

其實正如我答"Ivy124"所講,要睇番小朋友0既吸收同埋練習時間...如果你話你囝囝係好肯練琴而又吸收得到0既,你都不妨照老師0既建議試下加到45mins睇下囝囝係咪真係可以坐定定集中精神咁耐,加左時之後係咪真係學多左野,試一兩個月,如果覺得分別不大0既,又或者囝囝係後面個15mins已經唔能夠集中精神0既,咁到時先再同老師傾番睇下係咪轉番去學30min,唔好晒錢晒時間之餘,小朋友又學得咁攰啦...

即係如果轉左45mins~
主要係留意小朋友進度方面係咪真係快/好左~
同埋學習興趣呢兩方面?

佢而家學緊下面兩本書:-
1.John Thompson's Easiest Piano Course Part 1(就完)
2. Michael Aaron Piano Course Grade one 到P.18

以三個月來講~算快?慢?定適中呀?
我似無咩聽人講同呢兩本書~係咪唔係咁好架?

ming2,
唔該晒!你既意見好有用~
我會再同老師傾傾~試下轉45mins先~
如真係好既就一直落去~否則改返30mins~
希望到時老師唔會唔高興啦~(因為好似話佢教得唔好咁)~
現在個老師都OK(單對單私人教的)~我都唔敢"得罪"佢~
時候多數都就晒佢架喇~因為我怕萬一佢唔教~
我唔知點搵返個夾岩小朋友既老師了~
‹ 上一主題|下一主題