用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS收生標準?
樓主: tautaub
go

DGS收生標準?   [複製鏈接]

我覺得DG有一套自己的好精準的評分系統,小四小五成績,操行,課外活動,獎項,全部都要,之後出面試名單。面試也的確佔好大比重,就可以出到2nd in 名單。兩次分數加埋一起,就知道收邊個。

拎做呈分試RO後,從新計算總分,call waiting.

所以目標DG,一定要全人發展,齋成績or 特異功能都冇用。
講完等於冇講

mcl203 發表於 20-4-14 09:28
我有啲懷疑面試係咪真係佔好重,當然唔係指二面,我估下而已~~~
...
一面應該都會計唔少比例。見校長我覺得其實基本已經知道收唔收,只係再火眼金睛double confirm ,減少機會睇錯眼。

其實DG一定有一個好清晰的綜合十項全能的計分標準,才可以每年一開波就高效率運作。無論社會運動還是病毒影響,都可以有條不紊。

真心好佩服。不過學校行政方面也應該投入好多。

Yanamami 發表於 20-4-14 16:22
大人都hea啦,乜比賽都無哂,失去動力……

有D網上交作品/考卷的比賽,也有交video 的音樂比賽。運動就真係唔知點搞。

每人一部無人機拍攝,比賽跑步
‹ 上一主題|下一主題