用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 浸大學生會自暴其短 發廣東話聲明回應爆粗 ...
樓主: 小時了了
go

浸大學生會自暴其短 發廣東話聲明回應爆粗   [複製鏈接]

問題在於學生態度太差。粗口講幾句,情急之下都算罷,不過,只係睇到片中,學生會會長不停擺弄嗰隻黑色(好似係Mic?); 語言輕佻, 身體語言充滿威脅; 而之後另一位男同學步步逼進外籍老師,在老師已經講不要過來,我感到收到威脅時繼續佢的行為。整班人圍住兩位女老師,態度非常惡劣!

最為一位女性,如果我身處類似環境,會覺得非常受威脅,好恐怖。如果我係老師,被自己的學生如此對待,恐懼,屈辱,感覺非常之差!

如果係我,會報警處理。

shadeslayer 發表於 18-1-25 12:54
正正不是粗口問題,係以包括粗口在內的威嚇和不尊重,甚至侮辱。

片段中有一段(大意):
係,講的好好

Doray 發表於 18-1-25 16:27
今朝聽電台,其中一個學生話受死亡恐嚇,佢之前一晚巳向校長求助,亦收到用校長名義嘅回覆,但記者之後問校 ...
呢位老師抵贊!
不過點解陳同學都話學校不關心?老師唔係浸大老師?

wcu 發表於 18-1-26 11:08
我相信所有人都覺得 學生 今次做錯
做錯事就要接受 懲罰
不過 佢哋就算唔係初生之犢 都只係本科生
問題係兩位同學唔覺得自己有錯,唔知錯係邊,唔覺得應該受到任何懲罰。只覺得被打壓,再被加上種種政治目的又好,中港矛盾又好,各方人士再出來抽水。佢哋更加覺得自己做的非常之正確。

MrBeast 發表於 18-1-26 12:39
不是已公開道歉了嗎?冇睇,當然可能只是sorry 雀

做show 咁好想問佢哋自己的內心,有冇覺得自己有錯?
好快話鋒一轉,繼續撐自己冇錯。

BTW,你真係覺得之前條片冇感受到威脅?

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1118345/

睇一次心痛一次!

LSKLTK 發表於 18-1-26 14:10
我個內容係講緊成年人嘅指責,代溝梗係有,咁即係點,成年人面對代溝嘅態度又如何?

另外,你所講嘅尊重 ...

冇錯,扶持。係要令同學知道自己錯係邊,如何勇於承擔,何為有勇氣有擔當,何為正確的態度,行為,處理問題方式。

繼續講年輕人血氣方剛,一時失控哉,邊個唔會講粗口呢?係學校校長老師無能,成年人只會指指點點。。。。。。諸如此類,只會害了幾位同學。越錯越多。

同護短的家長有何分別?

同學繼續為自己辯護,還無比委屈,錯不在己,再無限聯想放大,為自己開脫。

慈母多敗兒!

Vanadium 發表於 18-1-26 23:08
原睇最初收到段片覺得學生真係好惡...

但睇呢段片其實學生都幾理性去討論,邏輯係幾OK,相信惡霸或黑社會 ...
一個科目的考試標準難道不應該是這個科目老師制定?如果咁都叫做利益衝突,大學不如叫英文老師制定數學科目標準,工程有關科目老師制定普通話標準?或者不如所有標準學生自己制定?
不否認反饋,監察,改進,不過普通話科目老師負責評判就係利益衝突這個觀點無法接受。

joyce76123 發表於 18-1-27 00:20
社會已畸形,這樣的事件,還有人在為學生辯論,已經是非不分,這樣說911的恐怖份子站在他們自己的立場又有 ...
都唔使一拳,叫十幾個同學朋友來圍你

cow 發表於 18-1-27 13:13
睇唔到學生意圖或恐嚇要傷害語文中心的老師或職員。
true, 感覺呢樣太主觀,可能有些家長被小朋友兜巴星打一巴都覺得係玩哉,冇所謂。有些人可能其他人小小招呼不周已經覺得被侮辱。
如果被十幾個人圍著,而且高大男士不停逼近加粗口加身體語言,警告冇過來之後繼續逼近,可能我過度敏感,不過的確清晰的感受到被威脅,屈辱。

Vanadium 發表於 18-1-27 15:27
估唔到連老師負責豁試係利益衝突也值得質疑。

駕車師傅若又係考牌官,有兩個可能。若學生肥左必然要幫同師 ...
咁大學教授是否都有利益衝突?學生唔合格讀讀多幾年,收多啲學費?唔单止大學,中小學私校,國際學校更加如此,唔俾學生合格,留班,可以收多學費補習費冷氣費

Vanadium 發表於 18-1-27 15:40
你想多了。
對,係你哋想多了

凝聚態 發表於 18-1-28 14:24
我知你想講甚麼,但我的觀點不同,我跟shadeslayer看法接近,就是今次重點及要首先解決的是學生的態度與表 ...
對,問題在於學生唔肯正視自己的錯誤。
‹ 上一主題|下一主題