用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一心二用
go

一心二用   [複製鏈接]

一樣。

買副靚耳機,提醒音量唔可以太大,驚影響聽力。

王家爸爸    發表於 22-4-19 11:03

唔使擔心影響成績

我係擔心將來影響聽力,健康問題多d

Rpp 發表於 22-4-18 21:58
有時見到更火爆兩部電腦開著,一部放偵探案嘅片。另外一部先係做功課。
...
唉,連續3年都係斷斷續續返學,一半的時間要宅在家自己面對學業。電腦,電子設備真係只有眼開眼閉,可以自娛自樂,又要social media和同學朋友保持聯繫,一定唔可以好似正常返學狀態來要求。我只希望第一身體健康(包括眼,耳),第二心理健康(娛樂,社交),第三學業。

下個月可以返學,希望正常返學模式下,可以減少對電腦的依賴。

Rpp 發表於 22-4-19 10:30
講起電子產品對眼睛的影響頭痛呀,矯視緊,千度大近視。遲啲連耳仔都影響就耳聾埋。
...
千度近視真係要小心,擔心將來視網膜脫落
多d戶外運動

chitchit0520 發表於 22-4-19 11:32
其實視力係視乎用眼習慣和遺傳比較多,我兩個仔都無近視,已經中三和六年級了。

兩個都剛在去年無晒遠視 ...
父母都無近視?勁!

chitchit0520 發表於 22-4-19 14:53
兩個都係淺,2百零度。

我自己都係去到初中,因為姿勢唔正確,成日瞓响度追小說,先有近視的。
依家用電話多,我覺得自己視力都係越來越差

gigayan 發表於 22-4-19 19:53

剛配眼鏡,每隻眼深咗100-150度近視,散光50-100度:thinkin ...
有冇配矯視鏡?我哋用矯視鏡,加深的慢咗

gigayan 發表於 22-4-19 22:46
係呢半年深得快咗,所以無配到,再觀察多半年睇睇,佢決定18歲做smile 矯視
...
深的快先要快d配。日拋再試試?我哋用MiSight, 用多幾日就習慣。定時返視光師診所複診,每1-2個月驗一次眼,如果度數有改變,就換一盒新度數。

02413124 發表於 22-4-19 22:14
試左好多隻,都只係慢到一至兩年50-75度,今次試日戴即棄控制個隻又睇下得唔得
...
我哋一直用日拋,兩個女都保持到。大女最後總共深咗25- 50度左右,依家視力穩定,已經可以用返普通眼鏡。

02413124 發表於 22-4-20 08:54
幾多年共深左25-50度?幾大可以開始用?用到幾多歲可以停?謝謝
一個4年級,一個6年級開始用。16歲穩定的話,可以停

02413124 發表於 22-4-20 17:45
眼科醫生支持眼藥水
視光師反對眼藥水

我覺得係因為中大眼研究阿托品眼藥水多,所以支持眼藥水,覺得角膜矯視鏡副作用多。
而理大視光主要做各種矯視鏡,所以更加支持矯視鏡,不過也不反對眼藥水,2nd line用

其實兩個方法都安全有效,不過一定要聽從指示,定期複診。醫生/視光師會根據小朋友自身眼部條件/配合度/特別要求,揀適合的方法
‹ 上一主題|下一主題