用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院2021DSE 結果
go

香港華仁書院2021DSE 結果   [複製鏈接]

Jacba 發表於 21-10-17 10:35
每個校長有自己風格,其實有公佈三大和Jupas offer 比例已經可以顯示絕大部分教學水平。
校長説,學校看重 ...
升大學數據的確不錯。

校長的言論,感覺重點在於強調學校的all round.  的確,在成績有保障的前提下,all round 是正確的發展方向。
不過,成績始終是一個重要因素,校長應該落力多些,解除家長對成績的疑慮這一部分。畢竟坊間對港華除了學業,其他發展方面並無疑問。
路過,意見僅供參考。

mcl203 發表於 21-10-18 09:35
如果係寫JUPAS Offer,機乎肯定當中係有Non-degree Offer,亦應該係近乎間間中學都有學生入Non-degree Cou ...
我見DGS都係寫Jupas offer, 不過就詳細列舉出每一個三大科目的人數。
搭單講埋,對於DGS海外升學部分的公佈,只寫offer, 唔出最後的matriculations, 還是希望可以再透明度高一些。

mcl203 發表於 21-10-18 14:45

LW 2021 Medi+Dent+理公4寶+語言 Total 8
TH邊間?

mcl203 發表於 21-10-18 23:18
鄧顯~~~
兩間差咁多?一直以為應該不相上下。
好似LW多年前就係平均一年4個左右讀醫科,近年學位多了,理應更加多人入?
TH數目比較合理。

mcl203 發表於 21-10-18 23:34
我估,分別咪就係LW仲靠近市區,未必一定要揀佢,佢又偏好收雙仁。咁又帶來另一啲問題,甚麼拔尖補底,無 ...
而且我估TH多內地學霸加盟,一來地理優勢,二來學習方法接近。因為近來追星,多咗玩小紅書,見到TH地位頗高,口碑唔錯。

mcl203 發表於 21-10-30 10:41
之前已經有網友提供過,男校普遍M1/2位係比較多嘅,尤其是你指第一年嘅中四,配合佢哋嘅需要。女校普遍就 ...
依家改咗計分方法,可能女校都要考慮開多d M1/M2

之前可能太重文科,依家可能開始偏理科?

mcl203 發表於 21-10-30 15:20
M1 和 M2 根本不可能做比較,M2傾向理科生, M1有利文科生,用嚟分M2 / M1 高下?可能本身都係要自己瞭解多 ...

今日聽HKU就 info,大部分學科都係話M1/M2當一科selective計分,冇話prefer 1or 2. 除少數特別科目
我諗同學應該揀自己擅長的。

咁之前未揀M1/M2的同學唔係好蝕底?

mcl203 發表於 21-10-30 19:04
咁點解唔敢做?會唔會已經好多學生咁做,結果係 中伏?~~~
我諗尖子學生大概一半想讀醫科,而讀醫科只要數星星,唔需要分M1/M2,所以應該儘量去揀自己擅長的。不過也聽聞有d學校捆綁式,phy chem bio就要搭M2,所以也可能尖子同學想讀醫科,也揀M2

所以好複雜,分唔到。

bbc2018 發表於 21-10-30 23:45
確實香港有哋學校要求成績好果批才可以修M2, 數學成績唔夠其他同學好,就算級名次排得前,亦只能修M1. 我唔 ...
理科人思維

YmOra 發表於 21-10-31 14:23
我也覺得一早就要開多些位,順帶受惠其他學科,帶動人材向上流。
...
想多開位都要大學有能力教先可以
醫生的培訓,如果想保障水準的話,要投入好多資源。所以只可以慢慢加。簡單講,例如clinical attachment,好似師傅帶徒弟,一個師傅一次帶2,3個徒弟。如果變成一個師傅帶4,5個,就會影響學習效果

YmOra    發表於 21-10-31 21:28

mcl203 發表於 21-10-31 17:37
去睇吓新聞更新下啦,兩大今年加位各>10%,至近300人,成條醫學相関都加位,連Poly4寶都加。出年又大兜亂 ...
擠牙膏式加位今年唔小心大力咗

hkpapa852 發表於 21-11-1 08:07
呢d 機構為咗賺錢,去敗壞日後香港醫療水平。

坦白講,如果日後有個醫生同你講,我DSE得14分返國內讀完書 ...
其實我唔知是否非本地醫生想過來工作,都需要公立醫院面試過,肯請佢,有工作機會,先可以過來行醫?
如果咁,我估DSE14分,醫管局都唔會請啩?

呢d機構只顧賺錢,如果真係14分去讀,又捱到畢業,可能搵唔到工

小鹿揀學校 發表於 21-11-1 09:11
只要個制度打開缺口,總有人會鑽空子,想方設法進入來, 不要高估把關人的意志和能力!

真心講 ...
唔使咁遠,小鹿幫你醫

YmOra 發表於 21-11-1 12:01
唔知會唔會係AI
有機會
可能跨專業,AI醫生

YmOra    發表於 21-11-1 13:12

mcl203 發表於 21-11-1 12:04
咁邊啲科會係神科?~~~
其實有“神科”係唔健康的,會有同學見“神”,因為分數高,而入讀。唔係真正了解/喜歡呢個科目。讀下自己壓力又大,結果浪費了人材。

‹ 上一主題|下一主題