用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC vs DBS
go

QC vs SPCC vs DBS   [複製鏈接]

nanxiamei 發表於 18-12-3 20:33
他的成績沒問題,一向級頭(P5級一),請問如果直資收了,QC是否免問?因為QC要七月才公佈,還到時再叩QC? ...
揀一間直資,7月叩門QC。

cornelius    發表於 18-12-4 13:46

nanxiamei 發表於 18-12-3 20:39
阿仔三間都鐘意(QC佢去參觀幾次,另外兩間有樂團),我地想佢成績和音樂都可以平衡發展,同時都知QC(本身 ...
QC冇樂團嗎?記得open day 見到佢哋好多音樂獎項。SPCC冇中樂團,DBS好似就都有。如果想中西平衡發展,是否DBS更加適合?

小曳人 發表於 18-12-3 21:06
佢有無失敗經驗?對自己要求高唔高 (完美主義?)
面對唔再係第一,會唔會有問題? 甚至係較後名次?
演藝學習都一定要參加一個樂團

nanxiamei 發表於 18-12-3 21:21
他還會小提琴(5級),二胡(五級),古箏和敲擊
是否應該去LSC,剛剛出咗一個超級超級狀元應該學校對學業,音樂的支持都好好。

adrio    發表於 18-12-10 00:30

nanxiamei 發表於 18-12-4 08:22
無報其他直資,其實一直都心儀QC,只係因為阿仔近兩年好鐘音樂,音樂老師又建議我地試下DBS同SPCC,所以先 ...
如果仔仔真的好鐘意音樂,感覺去DB,LS發展會更好。QC,SPCC畢竟學業為重中之重。不過如果將來去外國讀書,特別是打算讀音樂專業,就不如SPCC,放學後去演藝又方便。之前小提琴國際獎項的女仔,也已經去外國深造。

nanxiamei 發表於 18-12-4 09:00
我地都係咁打算,希望佢係香港完成中學,大學到外國讀音樂
如果將來打算讀音樂,不如考慮升中去國際學校?傳統名校學業方面都比較緊張,國際學校相對輕松一些,有更多時間投入音樂。我雖然都不識如何培養音樂,不過身邊朋友仔女將來打算音樂專業的,每日練習時間至少4小時,還有很多表演,參加國際賽事等等。讀傳統名校的話,小朋友要有非常高的時間管理能力,還需要學校的理解,支持。

ABC-DAD 發表於 18-12-5 09:48
好奇想知道,你基於何種實際體驗去引伸出哩個講法?
「暫時我覺得無學校代替到」?

compare 樓主所講的3間,我自己再加一間LS
的確覺得DBS對非學術方面,可以發展的更好。未必係support, 至少唔會阻手阻腳小朋友萬一唔想玩音樂,又想讀書,或者換其它興趣愛好,DBS都可以轉到彎。或者中間打算直接出國深造,又okay. 比較大的自由度。

hkpapa852 發表於 18-12-5 10:47
你仲未清楚特首係有性別歧視嗎? 多方面都擺明要抬高女性地位

女性高官多咗

ABC-DAD 發表於 18-12-5 11:30
以為你想加YW, 直資學校資源係好少少嘅,龍頭津校亦有其過人之處。
資源,要對胃口先有意思,呢點要家長做 ...
因為我覺得要音樂與學術並重。而且呢四間是我心目中dream school, 現場考察過

IYY    發表於 18-12-5 13:37
artroboy    發表於 18-12-5 13:32

kennyklt 發表於 18-12-5 12:51

DBS 改咗政策,加長咗lunch break,所以好多課外活動可以 ...
良策!

hkpapa852 發表於 18-12-5 15:24
早兩年QC曾出現過迫宮事件, 簡接導至舊校長臨走前引發既教職員調遷安排

...
官校不是一向有調遷安排?

bobbob 發表於 18-12-5 16:41
sjps無得揀人,質素始終比較參差,我見有啲都幾麻麻。。
我反而擔心官校老師人事調動多,唔教書只靠學生本身優異,保持成績。萬一收唔到好學生,成績可能退步好快。

bobbob 發表於 18-12-5 16:53
識人n年前讀qc已經話啲阿sir唔多教書,學生都要靠自己。。你仔諗住target qc? ...
one of targets
‹ 上一主題|下一主題