用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)
go

【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)   [複製鏈接]

回復 ANChan59 的帖子

小心又比人話係富二代,今年我地學校有三個同學入在spcc,係今年2013,9月先f1,2位係申請全免學費,1位係4分3學費,全免學費開學係有9仟元,書,校服,午飯,津貼,申請4分3個位都有不過小D,係四月學校已經考在分班試,係7月同8月有暑期英語班,科學班,係自由參加,費用係幾百文,重點係學費全免同學係唔洗錢,其如申請減免4分3,2分1都有,我地衹不過係一D比人稱呼做屋X名校,其實同小孩選校,大家有得選擇有D選官立,有D直資,有D教會,係無問題,問題有D家長,唔識尊重人,例如話人間學校富二代,屋X學校,直資唔公平,等等.bk媽咪好叻知我講邊個家長,希望大家識尊重人同其它學校,大家都有心頭好,希望大家小朋友係7月9號都入到心愛學校.

e12340    發表於 13-5-29 21:05

回覆:sukitelfold 的帖子

其他學校唔講因為唔清楚,spcc係收在個學生後,12月一批,3月一批,審批學費減免,好快有結果,可以唔讀,4月前可以擺番註册証參加大抽奖,其他學校都有暑期班,但有無補助清貧學生?,有無書,校服津贴?係學校比,開學後一樣可以申请政府書船津贴,係兩樣來的。

回覆:sukitelfold 的帖子

訪問兩位家長,應該報名考下直資學校都無。

回覆:Yanamami 的帖子

應該學校有支援,可上校網看看,但最起碼係入表申請,收到唔收,讀定唔讀,主動權係家長到。

回覆:【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)

奇怪在一條龍小學可以直升中學公平嗎?講津貼學校,华小每年超過七成升上华中公平嗎?官立小學有傳统官中留位公平嗎?华小同全港官立小學唔係直資,係香港政府資助,問題係所有小朋友都可申請,家長有無幫小朋友爭取,华小,軒小,南官,LS,有幾多位,結果都係大抽奖,派位,小學大抽奖,到中學又大抽奖,原來大家都喜愛抽奖。

回覆:Band5 的帖子

其實大部份直資學校,校網入面都有學費減免資料,家庭入息,當然係要審查,以我知自往物業係唔算資產,供樓都可以扣落入息到,SPCC都有唔小住公屋,居屋。

Band5  Thanks.  發表於 13-6-5 02:15

回覆:loved 的帖子

學費係每年審計一次,減免審批係收在學生四月到未入學前做,所以每個學期前,已知果年須要交幾多學費或減免。

回覆:Mukchilee 的帖子

唔係7成係全部。

回覆:Bluegene 的帖子

所以學校都會有歧視發生,就唔係直資先有,合法收生又唔可以講係偷步,之前講LS,华仁係津贴學校,係政府比錢伛又可以有七成以上直升中學,官小有名官中留幾拾個位,算唔算係公平?

回覆:www 的帖子

我個仔間小學係屋X入面近十年每屆有2至3名入spcc,學校每年十月中左右會請返D畢業生回校包括Qc,kc,鄧X堅,6至7間有名氣女校,约十幾間,回校解答小六學生同家長問題,再間中學幾個有F1,有F4,5,係當面問D畢業生係禮堂,家長都係問spccD同學有無比人下,D人有無歧視你,今年我係現場,伛地幾個都話無,校園生活開心,最開心係比小學少工課,我地小學都幾多功课,重点係我地小學升上去的大都是囉學費減免

Jackieson  你地小學做得好好, 可以釋除家長的疑慮, 令家長更加認識某d學校. 讚!  發表於 13-6-5 11:07

回覆:e12340 的帖子

可以,南面

回覆:cathyming1 的帖子

其实學校安排好好,祗有畢業生親身講係最好,係個禮堂到一圈圈,有D問女校,有D問港同,有Qc,Kc各有心頭好。

回覆:ANChan59 的帖子

其實华仁,LS都有好多有錢,哈哈但係都唔夠強國人有米,唔好理伛咩名校,收得你個小朋友正明伛能力有過人之處,要相信伛交際能力,千三個申请点解選你?唔好淨講spcc,其他QC,LS,华仁,KC,好小看錯,咩,歧视,下人,暴力边D學校最有機會發生,大家想想,晚安。

回覆:LittleKidult 的帖子

好易故到,南面,一場來到講多小小spcc拉,我早幾個月入過學校,上堂時間都見到D學生好高興同好嘈係班房到,應該都開心,私底下我問過個仔D師兄,家長讚返在中學開心好多,口水多在好多。

回覆:cathyming1 的帖子

唔好意思,我表達得唔好,我係想叫上面個位spcc家長講多小小,始终伛小朋友讀在幾年。

回覆:ohnono 的帖子

唔好勞氣,我之前講過某人言論BK家長見怪不怪,詞不達意,引用之前家長話,心胸狹窄,鬼叫學校收我唔收你,金句我唔會比小兒讀,收你咩,s學校最錯唔係直資,係唔收伛,哈哈,大家心水清家長有留意BK都知一講SPCC就會飛撲出來講什麽富二代,校長有鄉音,等等,唔祗其它學校都一樣,什麽屋X學校,連張祝X都問人出過D什麼領袖,埃好心你拉,學下尊重大家,有D修養,尊重下其他學校。

回覆:ANChan59 的帖子

下!學費減免=支援=計缩数,好優質學校变成偷東西回家,再变借錢不還,犀利,想像力豐富,引證我果句詞不達意,有小小驚,會唔會仙人有???

其实大家都客氣,祇有個別家長傘

Jackieson  我都覺得係  發表於 13-6-6 16:00

我地學校都係有5個QC都係考十幾至五十,仲要係轉地此入架,不過通常頭果幾位都係好想入s學校,伛地自行都收到QC信,有D去in不D無去,其實幾間都係好學校,唔冼比較,去边間都係好拉,我鍾意s係男女校。

回復 ohnono 的帖子

咩,你的位置在那就在那開始,要給孩子知道自己的位置而去拼斗真人生,,,{位置,位置,生存,再來缺乏自信,攪咩,轉過頭,仲偷東西加借錢唔還,哈哈哈哈哈哈哈,真服在你!

HKTHK  Please add 漢奸!    發表於 13-6-6 21:54
‹ 上一主題|下一主題