用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?
樓主: Snoopy1011
go

男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?   [複製鏈接]

其實DB係呢個階段嘅位應該巳經好少,90個位收咗3私+2直+DPS+部分體育尖子,LS雖然76個位都收部分體育尖子但公開位應該多過DB,上面講到冇特異功能,兩間學校應該收生時就睇小朋友有參加咩課外活動,冇可能人人都玩得好尖嘅,上到去會轉課外活動架,DB合唱團都幾個,好似呢啲學校家長最驚小朋友玩得太癲而迷失方向,如果小朋友係自覺嘅就非常好,因為6年中學生活將會是最美嘅回憶(用家講嘅,實在太開心啦),最後入到邊間都要靠自己努力去讀。

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

英華

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

英華上年入唔少,將近十個(具體唔知幾個)成績都唔錯架

Eat_Sleep_Play  成績唔錯這個是必然的,如果唔係DB都唔會收  發表於 17-2-4 21:13

男仔好快玩埋一起就真,仲好癲添,全班好團結,好開心架。但如果有啲小朋友自己唔去主動融入就冇辦法,同事仔仔小學頭三入LS,自己唔主動,升上成績又跟唔上,變做隱形人,老師話學校唔適合小朋友,叫同事出邊揾間適合佢小朋友嘅,同事最終冇揾,但好後悔當初嘅選擇,所以最緊要睇小朋友嘅性格,男仔唔會斤斤計較架。

Soundervolt 發表於 17-2-17 01:13
讀大學申請grant / loan唔多唔少係學生自己既事,咁大個人己經需要對自己負責,而且唔少冇經濟問題既學生 ...
唔好太小睇依家嘅家長,識人住公屋,屋企兩個小朋友一個入SPCC,一個入DBS,學費全減免。

chun媽    發表於 17-2-17 13:08
Yanamami  -门双傑  發表於 17-2-17 12:53
‹ 上一主題|下一主題