用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中的憂慮
樓主: helenting
go

升中的憂慮 [複製鏈接]

回覆 1# helenting 的文章

上次係你去揀小學,今次係小朋友揀中學,當小朋友的成績和你的意願出現分岐時,思路就更係模糊。
試下從小朋友的角度出發,去找一間適合佢的學校。
況且自行唔得又唔係世界未日,都重有大抽獎,唔好諗咁多,一於考好呢兩次呈分試。

原帖由 黃巴士 於 11-9-6 12:16 發表
簡直係"壓力測試".  
綜觀大多數朋友結果, 過份操卷, 唔係個個小朋友"受"囉!!  有時更有反效果

舊年我都有買這類練習比....我自已操。
因為小朋友沒有奈性,當佢覺得容易,就會覺得悶,浪費去玩的時間。我唯有逐條睇揀d難少少的出來。
我覺得過份又會失去樂趣,唔操又真係爭d,我地家長壓力都唔細。

原帖由 黃巴士 於 11-9-6 20:08 發表

同意!!
我都係撰些有用的題目俾佢做.  但中文閱讀理解就真係有時連自己都唔SURE答案.  要有ANSWER至敢教佢做.  好多時仲出現, 小朋友唔應同MODEL ANSWER, 激死!!! ...

唔好為一兩條呢d唔認同的答案勞氣,叫佢從多方面睇,多角度睇,睇多兩三次可能又另一番天地。

固執都係自信心既表現。閱讀理解好多時都係從錯誤中學習。錯,就係比佢知道可以從另一角度去看事物。你試下叫佢再做多次錯的題目,雖然佢知道答案,但佢起碼知道怎樣從另一角度去處理問題,點解佢今次會揀另外一個答案。人生都係一樣,我地每一日都係學習緊,錯左,大不了從另外一面來過。試想想,跟住還有很多類似的考問,例如:英文閱讀理解,聆聽考試等等,你跟本沒可能整天陪著他吧!

原帖由 黃巴士 於 11-9-8 10:46 發表

記得中文閱讀理解, 在文章中找最合適的詞語. 有1題目大致是國旗_____升起, 各人靜待肅目.
MODEL ANSWER :    冉冉
囝囝答:                   緩緩  
囝囝END UP都應同MODEL ANSWER, 但佢覺得"緩緩"都可以, 佢就因 ...

而家好多題目都會出到這樣子,答完你會問點解這個唔得。當你翻查字典,你會發覺冉冉(緩慢加上垂下)原來比緩(緩慢)描述得更加細緻。做練習時錯總好過考試先來錯,你和囝囝都學到野啦,我覺得係好喎,點解要激死!希望你能做過好榜樣比小朋友。

原帖由 fallenleaf 於 11-9-8 11:18 發表

而家好多題目都會出到這樣子,答完你會問點解這個唔得。當你翻查字典,你會發覺冉冉(緩慢加上垂下)原來比緩(緩慢)描述得更加細緻。做練習時錯總好過考試先來錯,你和囝囝都學到野啦,我覺得係好喎,點解要激死!希望你能做過好 ...

我醒起上年小朋友的呈分試中有一題是:一__新月。
本來係好淺易的問題,但佢知d唔知d竟然答一輪新月,其實應該係一彎新月,一輪應該用在明月,但小朋友往往就錯在練習得少,或好似有印像就不求甚解之中。好在佢冇challenge過我,但我相信自此之後佢會好清楚一輪和一彎的分別。

原帖由 黃巴士 於 11-9-8 11:42 發表

"激死"係因為小朋友每樣事情都要ARGUE.

同意。因為我地話佢或者對完答案後佢知道自己做錯了。
此乃現今小朋友的心態。
正如你上面的例子,當查完字典後,的確有比緩緩更好的用詞。
問問小朋友若下次考試,遇到相同問題時,你會揀那一個答案。
Argue就係這件事情存在一些唔清晰或唔識解的地方,當清楚後,就唔會再存疑。好好讓佢明白這個遊戲的玩法,下次佢一定會小心好多。
‹ 上一主題|下一主題