用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道書院中學收了,但⋯⋯
go

播道書院中學收了,但⋯⋯ [複製鏈接]

elmo123 發表於 15-2-5 22:22
總括聽回來的意見是校風麻麻因太自由,dse成績唔得(始終B2),但一定有愛心學校。
請各位jm比d意見,十五十 ...
我住附近, 校風不錯, 算自由

B2中學, 你想期望咩 成績 ???
一定是極之有愛心學校。

我們不是要選叻中學, 是要算【適合】中學。

elmo123 發表於 15-2-13 10:53
做阿媽心情矛盾,心想讀高一banding,又驚太大壓力。

心底有個信念⋯⋯只要佢開心,鍾意讀書+返學+師生 ...

我住附近, 校風真的不錯。學生好乖, 極之有愛心學校, 出發點以學生為本。。

不竟B2中學, 播道小學全級頭十幾名的已走晒去 Band 1A 中學, 餘下的學生家長也同你一樣, 不想仔女承受大壓力。

老實講, 自己眼見仔女讀了 band 1A 中學又如何 ?  無愛心, 安排差, 出發點永遠以學校容易管理為本, 出發點永遠以學校學生形象為本, 莽顧家長/學生感受, 。

所以如果成績不算太叻的, 倒不如選一間【適合/有愛心/以學生為本】中學。

我地呢D band 1A 家長真係兩頭唔到岸, 又要有成績, 又要有愛心, 真係好難選 !!!!!

stevenlai888 發表於 15-2-18 23:29
其實今年小六全級頭10名只有4名會離開. 播道"親生仔"的成績很不錯. 可以比美B1A的小學. 除中普外, 所有科目均以英文授課. 英語水平高. 更重要的是老師有愛心, 同樣會比機會成績稍遜的同學. 同學間相處融洽. 唯美中不足的是小學部較忽略體育....

嘩 !  你講到播道咁完美, 真係好想探討多些。  ''''''''播道"親生仔"的成績很不錯. 可以比美B1A的小學. 所有科目均以英文授課. 英語水平高'''''''''  點解講到咁好, 播道中學又被坊間譽為 band 1C-2A 中學, 真係唔太明白。

我住附近公屋的,  知有1X 人離開。    小學家長決定仔女中學直上離開與否,  校長一早在小六開學初期十月份時要求家長簽同意書, 要求作出決定。  當時, 我覺得似乎太早去作出決定。

同意它們的老師們極有愛心, 同樣會比機會成績稍遜的同學, 所以明白成績會較參差, 3個 banding 的學生混合一齊教。

其實, 我不是播道家長, 我都是從鄰居聽聞的, 如有錯有漏, 請改正。
‹ 上一主題|下一主題