用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)
go

【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)   [複製鏈接]

原來大家也是這樣想法的. 其實節目初期有位聖士提反的家長說學校欺騙了她.但她有沒有想過,如學校沒法保持質素,最後變成B3, 這樣在中西區也是消失了一間好學校. 如果它的收費不過份和有完善的減免機制就好了. 在那段訪問中我只是看到錢作怪

引用:唔好怪家長,當年我派入一家九龍名校,畢業

原帖由 akys 於 13-05-29 發表
唔好怪家長,當年我派入一家九龍名校,畢業十幾年後我阿媽先話我聽我讀了7年,她足足擔心了7年,怕我會給同 ...
請問你當年有冇影響?可否分享一下你當年的情況呢?

引用:Quote:原帖由+tttw1+於+13-05-29+發表原來

原帖由 Band5 於 13-05-30 發表
假如這B1學校不轉直資便會變成B3,轉了直資後是否等如加快其他B1校淪為B3呢!不久之後,其他B1的自救就是全 ...
家長,學生,學校都沒有太多選擇。現今局面是由政府一手做成。我相信社會上在教育方面的矛盾只會愈來愈大。

引用:回復+tttw1+的帖子 我個人比較樂觀自我,

原帖由 akys 於 13-05-30 發表
回復 tttw1 的帖子

我個人比較樂觀自我,別人對我影響不大。片中有個校長話學費只是其一,對“少年人談及 ...
如你當年是這情況,我相信現在可能更差。

回覆:KK07 的帖子

同意。我都唔明申请減免有什麼問題?我都會申請。直資收左而又合條件,我想唔出有什麼理由不申請?資源運用正確先至係重點。我同我小朋友講。你申請減免並不是去攞着數。將來有成就就應該幫番學校。捐錢或回校做義工。佢又明喎。 其實是家長心態問題而已。唔好話事事幫阿仔諗感受做借口。如果讀唔成書將來他到社會上重多白眼呀。

引用:Quote:pchui2046+發表於+13-5-30+13:55+回

原帖由 jessimm 於 13-05-30 發表
講到底皆因直資可偷步收生
如果間直資唔得,你估有冇人“偷步“去報呢?

引用:回復+pchui2046+的帖子 有錢子弟讀書一般,

原帖由 woodst 於 13-05-30 發表
回復 pchui2046 的帖子

有錢子弟讀書一般, 可能環境做成, 唔駛憂柴憂米, 唔駛擔心將來揾工, 父母又唔提點, ...
屋村都有唔讀書。咁又係咪環境做成呢?其實任何階層都有叻與唔叻既人存在。

引用:所以有人提議,官津自行收生可提早公佈結果

原帖由 sukitelfold 於 13-05-30 發表
所以有人提議,官津自行收生可提早公佈結果,與直資/私校同步爭好學生!!

...
呢個方法可以解決目前問題。但長遠是如何改革教育制度。

引用:Quote:tttw1+發表於+13-5-30+14:06+如果間

原帖由 jessimm 於 13-05-30 發表
名校就可以偷換概念 + 語言偽術?
我唔明你所講既偷換概念是指什麼?請指教。

引用:Quote:pchui2046+發表於+13-5-30+13:55+回

原帖由 Mukchilee 於 13-05-30 發表
你睇到嘅正正就係點解直資中學無直資小學咁"貴族化"嘅原因.

在小學面試, 除非係好突出嘅少數人, 否則一個 ...
完全同意。所以我覺得津/官小&直資中這條公式應該可行。

回覆:jessimm 的帖子

重係唔係好明。你PM我吧。Thanks.

引用:Quote:tttw1+發表於+13-5-30+16:06+完全同

原帖由 Mukchilee 於 13-05-30 發表
咁又好似唔係咁好.......如果小學全官津, 一推"國民教育"就避都無得避..........
我意思是家長自己用這條方程式。並不是全港只有官津小。

回覆:chanpa 的帖子

換個角度睇。因為政府不投放資源。官津相對緊拙。學生可能只得資源也相對小。但直資則相反。如我沒理解錯,現在入大學除了成績外還有個什麼ole要睇。這樣會不會吃虧少少呢?人有沒有自信不是只成績好就可以。當然我不否認有一些官津校在這方面做得幾好。但這些學校是否易入呢?我相信直資家長只是想他們的子女在中學時可以建立自信和開闊眼界。小部份除外。

回覆:Bluegene 的帖子

可能我是機會主義者。有機制比你申請減免而又合資格,不是偷呃拐騙, 申請有什麼問題?至於歧視這問題,好多時都是家長自己先入為主。不知不覺間令小朋友也覺得自己被歧視。相當部份是由家長造成。我會教我小朋友忽視那些無理或惡意的批評。如果唔係將來如在社會立足。有機會為什麼不去一間相對比較好的學校呢?如果是拿獎學金或減免去讀大學,唔通又唔怕比人歧視嗎?大家一直說直資中學是貴族化,大學何嘗唔係?大家忘記了太陽財務的廣告嗎?中學和大學都要有人收你先可說歧唔歧視的。

回復 Bluegene 的帖子

如你所說,我相信你父母是有遠見和膽量的一群.起碼令你有機會接觸較好的教育.撫心自問,你會多謝還是埋怨你父母當初的決定?我相信你會多謝吧,對嗎?

引用:也許這篇報導,+或多或少的能解除某些家長的

原帖由 asinai 於 13-06-05 發表
也許這篇報導, 或多或少的能解除某些家長的疑慮...
看不淸,可否Post條link?thanks

回覆:【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)

如果以陰謀論來說,反對直資的原因是同banding的學生失去一次入他們想入的中學。如果沒有直資,大家可以在大抽獎階段再博過。但大家有沒有想過為什麼在現行直資制度下會有同 banding的學生有部份收有部份唔收?因為政府由五個 banding改做三個。所以優化了部份學生的 banding而令到部份家長覺得不公平。而且基於自身的考慮而卻步於直資或者不信任直資的減免制度。這現象傳媒又是不是應該付上一定的責任?因近年香港太多傳媒喜歡label左他們的目標再大事評擊。家長們有否被誤導?

假設性問題。如果全港中小學都是官校。所有課程,教育語言都劃一,有身份證就有得讀。而且學生再沒有banding。咁係咪就可以解決所有問題?咁係咪就係公平?

如果你反對以上的假設。咁再討直資是否公平係咪有點多餘?

引用:回復+LittleKidult+的帖子 +++++當曰小兒

原帖由 屋邨仔 於 13-06-06 發表
回復 LittleKidult 的帖子

當曰小兒有幸分別於 SPCC .QC及 KC面試 ,  被 SPCC 取錄而放棄自行及大抽 ...
同意。我都係屬於高攀的那類家長。因為大抽獎沒保證。

orangebb  我有兩個朋友都好像你一樣, 只是不想跌入大抽獎, 並不是有錢人, 讀緊直資, 一樣要供樓養孩子, 我覺得完全無問題!  發表於 13-6-6 19:51
‹ 上一主題|下一主題