用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 進取選校成功,入到去......
go

進取選校成功,入到去......   [複製鏈接]

引用:編班試後標籤咗唔係精英.B1校邊緣人,根基唔

原帖由 蝦碌媽咪 於 13-09-12 發表
編班試後標籤咗唔係精英.B1校邊緣人,根基唔扎實而後勁不繼影響自信心......,倒不如選底一線穩陣,比佢讀得輕 ...
我三個仔女都係降band升中,大女直程band 1a自行升band 2cband 1中學學習氣氛一定濃郁,但人生只重學業嗎?青少年培養品德、自信比甚麼都重要!上到大學就知洗牌結果

pchinap  回不回吹大左。  發表於 13-9-14 10:28
Sasaalan  B1a升B2C?? 差咁遠??  發表於 13-9-13 16:49

引用:Quote:701003+發表於+13-9-12+12:51+我三個

希望睇多啲類似case,無論係意願或統一時被降咗band.塞翁失馬,而家讀落又點樣?想要多啲正能量
...
我俾正能量你我三個仔女從不視考試讀書為難題,享受青春,享受學習比爭高分重要!

pchinap  我唔明,你話唔追求成績,但又將個女由band 1a推去band 2c,可使個女特出,這樣(特出同成績又有麽分別)?  發表於 13-9-14 10:38

引用:不戰而敗,做父母都無信心,又點叫個仔有自

原帖由 pchinap 於 13-09-12 發表
不戰而敗,做父母都無信心,又點叫個仔有自信呀?比你去到b2都未必考到頭幾名,你係唔係又去b3讀或者返大陸 ...
就係因為有信心才降低banding學業以外,仲有好多值得追求!浮游在以名次成績掛帥的同學中,會忽略其他嘢!讀到書不代表會學習!會讀書的人在哪個banding都會標竿,不用為名校錦上添花啦!大海魚毛、小池大魚,各有所得!

pchinap  對不起,我睇妳依段文,反覆睇左好多次。都唔明你想講什麼
及用什麼立場,(你講果D不是,自己全部都做更)。sorry  發表於 13-9-14 10:49

回覆:進取選校成功,入到去......

不甘心、無信心當另類小眾,跟大隊混入主流最穩陣EK的主流是進取!

pchinap  其實我都想做,不過我想不到論點去支持。  發表於 13-9-14 14:53

引用:Quote:701003+發表於+13-9-12+11:51+我三個

原帖由 pchinap 於 13-09-13 發表
講真,其實我對妳的發表真係有少少懷疑。好令人費解,我第一次聽,band 1a自行升band 2c,(原因係增加自信心)
...
你浦得ek太少啦!我不嬲都係另類代表!之前有人叫我俾仔女成績表佢睇,睇完即收嗲!我唔係吹水之人!信不信由你

引用:全部討論一面倒提議自行睇高一線,要進取.引

全部討論一面倒提議自行睇高一線,要進取.引發起我呢個疑惑
贏咗自然開post唱好,輸咗只會私下pm救亡所以版面在派位後有一面倒慶功形勢我就忙於私人傳訊問來問去都係名校家長,中游份子資訊不足!與我同期上ek的家長,好多都退役了!我仲出現,因為仔女多經歷三次小一派位,三次升中派位,一次jupas,仲有排浮游

pchinap  我真係特別喜歡同妳討論。可能妳夠另類。  發表於 13-9-14 14:50

babymj33 發表於 13-9-13 13:10
吾明, 點解一口否定了 BAND1A 中學的課外活動?
并非否定名校的活動!而係普通中上banding的小朋友,追求學業之餘無暇投入課外活動!要兩者平衡發展,兩方面都出色自信的話,必需取捨!

素兒 發表於 13-9-13 10:47
教下後輩, 素兒正苦惱中呀
苦惱皆因自尋認清自己的目標,唔好受他人擺佈,A說:熱水好,B話:凍水正,回家左一杯熱右一杯凍,自行調溫,梗會調到溫度適中的解渴

素兒    發表於 13-9-16 12:22

小朋友非band 1a料,家長點迫都迫唔出啦!既然學業上無難度,課外活動得心應手,小學6年萬千寵愛集一身!會係咩性格?好勝自以為是,拿着漂亮成績就代表自信?我不認同,所以要仔女見識下曳人自己叻有咩用,可以帶動身邊的弱勢進步,知道咩係基層貧困,享受學校生活,學懂珍惜、包容、感恩、分享,才可以有真自信主流家長覺得匪夷所思的,唔代表無人做,而且愈來愈多人會去做!我1x年前做咗、依家做緊,效果出乎意料地好,有人想知,我只係回應,分享經驗,無迫人認同喎我只想仔女自立自信,唔使入big 4,唔使做乜師物司,大學畢業後有份養得起自己ge工作,咁我就功德完滿!

pchinap  妳又話自己個女band 1a...又迫個女去band 2c,見識,(唔使抽堙,打交,講粗囗)有好多機會見識到.
可能都會增加自信......,我估要養得起自己,唔需要大學業?:win  發表於 13-9-15 02:03

小女兒幼稚園的師姐,因為運動叻而入了名女校,但早發育,影响了體能進步,與獎牌緣薄學校暗示叫她知難而退,媽媽死心眼,不肯退!想repeat也不不行,只有直升!學校才不會花精力在弱者身上

pchinap 發表於 13-9-15 01:46
大師即係大師,除左講個服字之外,我真無野講,,除左妳之外,我識得一個風水大師都係好勁,另我好佩 ...
風水師做生易,影响他人!我只影响自己仔女,何以為師?拜錯師啦你!

pchinap 發表於 13-9-15 23:52
因為大師所說:係另類代表,而我的思想又太過大路,正面,成日比人估到。正如妳一樣將D仔女由 band 1a 推落 ba ...

點解要學自己認為錯ge嘢呢?樣樣事去到盡,非白即黑,又何苦呢?樓主開post就係想睇下不同意見,我純分享,并非要人跟住做,追住插我無所謂,但唔想呢個post失去原意!!

mummom    發表於 13-10-11 15:49

引用:+本帖最後由+huawei+於+13-9-16+23:51+編輯

原帖由 huawei 於 13-09-16 發表

我只是路過,但想分享一下,小朋友中一時基於是叩門生,未能 ...

手上有100蚊就要買標價100的東西,正常!但有人選擇只用其中60,其餘40另有用處,亦無不可

babymj33 發表於 13-9-16 22:12
12 歲就咁任重道遠?

明白為自己的想法、為band 1學校護航,值得尊重!我從來無講過band 1學校唔好呀!你誤會咗啦!下次唔好copy咁大段嘢,d字好大,段落又長又窄(你應該不是故意的),手機睇得好辛苦每個人都有想法,唔啱睇唔啱聽,就毫無保留地當廢話算了

引用:Quote:701003+發表麼?+時3-917+06:38+手上

原帖由 pchinap 於 13-09-17 發表
100蚊妳想比喻什麼?(時間,資質,定係共其他) 。留下40 蚊,又有什麼用,   由於妳比較另類,可否講解多些 ...
只想說明咸魚白菜各有所好

引用:Quote:7003+發表於+13-9-17+07:01+明白為自

原帖由 pchinap 於 13-09-17 發表
大家交流一下。大家睇下有無 火花。先精彩。                                                   ...
EK好難有火花,共BK啦,火頭處處!

回覆:進取選校成功,入到去......

calling樓主被嚇壞了嗎?呵番你

引用:回復+701003+的帖子 唔係潛水,我"洗耳恭聽

原帖由 蝦碌媽咪 於 13-09-17 發表
回復 701003 的帖子

唔係潛水,我"洗耳恭聽"不同意見,集思廣益嘛.
掛住睇"文章"

‹ 上一主題|下一主題