用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正後備生還有機會入讀嗎?
go

培正後備生還有機會入讀嗎? [複製鏈接]

回覆:ekhc 的帖子

老實講,我唔覺得退出學卷會少人讀咗,即使無學卷,但都係2xxx 10個月,唔算貴,好多人都唔介意,反而會有人遐想無學卷後會程度深咗更加好添!但我覺得實有人會放棄pc,因始終有批人係會介意佢係中文,如那班人同時有offer可直升英小中的話,可能會放棄。我自己亦有8成機會放棄嘞!雖然真係好唔捨得,pc真係一間很好嘅學校,但始終要取捨!

回覆:osramcc 的帖子

培正會係5月寄信通知交雜費同校服安排。可以你哋唔駛等幾耐!祝君好運!

回覆:lulu1010 的帖子

我應該會揀spk。其實在我而言,兩間真係各有各好,無話邊間優勝d。培正學術好,名人多,100%保證升小,男女校較平衡,但係中中,呢個差唔多係佢死穴。spk 傳統名牌,聽講性格培養好,英文好。我本身都好爭扎,但基本上我問10個有9個都叫我揀spk,連我家人亦係。我諗過如果我真係堅持己見揀培正,萬一pc唔適合的話,我會覺得自己好傻;但若spk唔適合,仲可以話咁多人揀,如果唔啱都無可何耐可,雖有d阿Q,但咁樣諗會容易d作出決擇。另外,pc果個係pm offer,而spk係am offer 亦係一個重要原因!

‹ 上一主題|下一主題