用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道vs 高主教
樓主: loklokcming
go

九龍塘宣道vs 高主教   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 19-1-26 22:10
回覆 starry_night 的帖子

認同既,但6年後既事,邊個知?而家比較到又實實在在係有一間有直屬中學,一間 ...

在高小也要競爭,個個水平也高,課程也深。當然在宣小要花更多精力在學術上,

kudon 發表於 19-2-3 09:35
回覆 PTL_L 的帖子

你小朋友嗰屆級80應該都穩陣,反而現在小ㄧ嘅家長同我講估計日後要級60至穩陣。 ...

因何有此看法?

PTL_L 發表於 19-2-4 10:09
回覆 kudon 的帖子

都唔係架,我地係低年班,唔問老師,老師唔會講,起學校又唔會八八掛,所以好多資訊都 ...

認同。我小朋友主科全部B+及A,班主任話中間(一年級無排名)。其實也擔心,競爭太大。如果轉去東區津校會否競爭細D易D做到band 1?

hkpapa852 發表於 19-2-4 12:12
大部份地區一線官津小學,top 20%學生所有科目平均分係90分或以上

真係好難做band 1(emoji)

PTL_L 發表於 19-2-4 13:03
回覆 hkpapa852 的帖子

當然知呀,我都比對過幾間津校(我阿細做過st joe/華仁既卷),我地既卷較深,所以 ...

其實無派考卷,不知深淺。不過同小部分同學交流,有人三十幾分。又不少表示七十多分,估計不會太淺。

中間真係有機會band 2.
已經好努力讀,working mun無時間加操。星期六、日已經減少好多出去玩。唔知點可以再提升。

本人目標非band 1a, 但書院大少女仔。只要將來上到band 1c中學已心足。

PTL_L 發表於 19-2-4 14:59
回覆 lcyesther 的帖子

我都係咁講,每個小朋友情況唔同,對阿細,我目標係上到書院已偷笑,但EK又往往講 ...

如果男仔真係一心上書院。女仔始終多一D考慮。原本打算谷佢上去做band 1尾,靠抽獎去其他band 1 C校,但要在高小爭band 1真不易,band 2要重整策略,向其他band 2直資進發。

PTL_L 發表於 19-2-4 15:17

係架,當你以為自己小朋友科科90分以上,心入面沾沾自喜,點知,老師話成績只係中 ...

所以有想過轉去一般津小,會不會競爭細D。有朋友讀津小,比較輕鬆考頭三十多。當然明白天資也有影響,但按朋友所述,在津小有一批父母唔多理的在底,只要做好本分已有中上。
在高小無聽到父母疏忽照顧的,反差不多個個外補或家長貼身教導。要突圍好難。

PTL_L 發表於 19-2-4 15:33

我都有諗過而又成功左,仲要係一間起灣仔好多人想入既津校,但身邊人唔鍾意,所以 ...

如果係軒小真係好吸引。不過軒小對女仔又係無乜好處

PTL_L 發表於 19-2-4 16:23

但敵唔過25%對85%既對比,我地呢幾年出生率過,人數多,唔敢貿貿然,怕揀錯。最重 ...

什麼是25%對85%?

如果男仔我真係穩穩定定等上高中,可惜女仔真係怕男校女生。

MMVV 發表於 19-2-4 23:30
點解呀?我成日見報纸说湾仔區多b1 位净尤其女仔。軒小起碼庇記,又有marry mount, 又有真光又其聖方濟各W ...

大部分有直屬,難啊
‹ 上一主題|下一主題