用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聽聞自行收生面試時, 有些學校會暗示會收你. 請問是真嗎 ...
go

聽聞自行收生面試時, 有些學校會暗示會收你. 請問是真嗎? [複製鏈接]

fionakong2008 發表於 14-3-10 22:01
我覺得明示、暗示無問題,家家有求
明示還好,暗示就好容易出現誤會!當大家對暗示的解讀出現差異時,後果會難以想像,梁祝就係一個玩暗示的千古傳頌的故事。祝英台跟梁出伯雖三載同窗,祝英台不知多少次給梁山伯暗示。最終,到祝英台都等不了,中斷學業還鄉之後,還要待梁山伯探訪祝(兄)時才恍然大悟。就是這些玩暗示玩到將來有命終相見,無命將來不相逢的下場!
:verycold: :verycold: :verycold:

penpen 發表於 14-4-1 10:27
回覆 palmchristy 的帖子

但都聽過人聽到所謂明示/暗示後撻Q,唔知係校長表示得唔清晰/客氣定位家長敏感咯: ...
不論係明示抑或暗示,最好都係暫且當客氣說話算了。坦白說,人家明示是真係好明的,直情叫你買定校服,叫你唔好去搵阿拔的。那些希望你乜,希望你物,希望開學時見到你.......要估估下的就真係唔好太認真!
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題