用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2012年 HKDSE,中學文憑試各中學報料區
go

2012年 HKDSE,中學文憑試各中學報料區   [複製鏈接]

ha8mo 發表於 12-7-20 18:12
晌我心目中

開平一定勁過張祝珊、林護同鄧顯

九龍城區真係距回到三國的鼎足局面不遠矣!

elbar  中咗電視毒。  發表於 12-7-21 18:55
jemm  唔知係唔係講華英, 迦密和旅港  發表於 12-7-20 21:52
peremum  What do you mean by "三國的鼎足局面"?  Please aceept my apologies for being stupid.  發表於 12-7-20 18:20
:verycold: :verycold: :verycold:

victorwyk 發表於 12-7-20 21:03
九華約45%人英文5或以上

九華有45%英文5或以上,比起佢難兄難弟得10多個%,就算比起CCSC36%,單是英文看來都算有交代了。

唔知其他有冇大躍進呢?
:verycold: :verycold: :verycold:

出年可能重多人走。

talknwrite  遲遲唔公佈, 都唔慌好得去邊處

--------------------------------------

都重有好多學校未公佈!如果係咁,皇仁肯定最差,連2012 A level的成績都未上載公佈。

ANChan59  好有幽默感.....  發表於 12-7-22 20:52
irisyan  很多學校每年都不公佈!  發表於 12-7-22 18:48
elbar  官校 除了 比利 和 香圓, 似乎 還未 上載 DSE.   發表於 12-7-22 18:39

loved 發表於 12-7-22 18:17
LS大部份學生都吾係自己揀,水準有參差都吾出奇,但DBS,SPCC呢類名直資,全部學生都係自己揀,而且仲話揀 ...

當龍頭學校的龍頭學生走晒,成間學校洩氣,不單老師洩氣,連同學都會洩氣,就好似跑跑下冇左隻電兔咁,d同學即刻冇晒方向。我相信就算皇仁走左前面十零廿個同學都一樣即刻散晒。

elbar 發表於 12-7-22 18:47
走咗 70多人 都不是細數目, 如果當中大部份係尖子 都幾大影響, 好似 恆商 和 莊啟程 在 AL成績 擊敗各名校 ...
在這一個絕無經驗,又無把握的遊戲中,張校長不是感慨成績未如理想,只是抱憾當日未能拿出勇氣鼓勵更多同學棄船跳車。

tserachel 發表於 12-7-22 22:01
唔知點解一些英文程度未到最top的學校,會選用English作答通識呢!其實好多學生連題目都睇唔。

...
好多老師校長係不同的場合都有講過,就算係教局都係好強調同學的理解和分析能力,答題的理據先至係通識的要點。

英語通識教育現階段最困難的地方係英文的資源,語文程度只是一種表達方式,基本條件係可以適當地表達,並不是好就一定得,你睇陳校長粉墨登場都係只能拿取4級,僅僅比合格好d!

tserachel 發表於 12-7-22 23:07
其實,我仔仔正是由陳校長任教通識科,最後得個2。

陳校長話佢唔係係最佳作戰狀態,你仔仔拿2已經算好彩。

dolala 發表於 12-7-22 23:35
我唔同意喎, scmp, china daily 其實都係好好既source, 但英文學呢對一般中學生要做多一層工夫, 就係背 ...

咁即係你唔清楚通識這一科。你不如再瞭解多一點課程內容和範圍先吧!

唔公佈有唔公佈的好處。有時有d神秘感總好過坦蕩蕩,起碼還讓人有所祈盼,越是神秘,越想觸摸。最典形的反例子莫過於九華。

like_travel  唔公佈有唔公佈的好處。有時有d神秘感總好過坦蕩蕩 !   發表於 12-7-23 16:13

elbar 發表於 12-7-23 16:05
九華 過往 係 網頁 都有透露 會考成績

佢公佈咪就係有反效果囉!佢唔公佈,今日都重可能係神聖不可侵犯的band 1頭學校,起碼還可吸引到一大班尖子。

ch1970  道出我心聲!  發表於 12-12-18 15:58

St Joseph's 都有公佈喇。

http://sjc.edu.hk/event.php?content=newscontent&newsid=49

wq  有精英出就能幫學校出名囉,其它果的反正都沒人知。所以普通班的學生都幾慘,好的資源都去著精英班,只能自己靠自己了。  發表於 12-7-27 14:55
Charlotte_mom  如果我係呢類學校既學生, 都幾心UP, 唔通學校只當果幾個係自己人?  發表於 12-7-26 10:15
wq  係囉,只講精英,其他不敢講。要知道收生時,收的全是精英和B1生(都有派位的B2生),所以這樣的成績不能代表什麼,想知道整體成績卻沒公佈,唉!  發表於 12-7-25 12:31
Charlotte_mom  又係果d只見狀元既results?? 其他人呢  發表於 12-7-24 22:12

geppetto 發表於 12-7-25 09:51
回復 mahmah 的帖子

copy from St Louis' website:

St Louis 已經重拾我地小時候的風彩!

恭喜恭喜!

景嶺書院成績也不錯吧!有同學6x5**+1x5*+1x5,考8科全5或以上!

恭喜恭喜。

http://www.kingling.edu.hk/pdf/1 ... s_in_HKDSE_2012.pdf

coachcoach    發表於 12-7-26 11:16
talknwrite  景嶺和宣基母語教學DSE成績好好, 去年升咗lv做英中, 5年後不知會如何, 期待.  發表於 12-7-25 23:27

jemm 發表於 12-8-1 14:13
華英和旅港開平都好好喎 ! 華英考 Level 4 or above 65.1% 比旅港好,
知唔知華英考 Level 5 or above 的% ...

其實我反為有興趣知他們所謂level 5 or above 的%是計總5 or above的數目除去報考人數還是每科5級以上的%相加後除去科目的總數。兩者相差甚遠!

是否應該統一以人均5 or above率來作公佈或者總5或以上數目會清楚d。

elbar  皇仁在報紙; 聖保羅男女、曾肇添、張祝珊、保一、旅港、聖馬可、鄉元、丘佐榮、蕭明、港同、香島和福建等在網頁都有透露今年DSE 5 級或以上成績。   發表於 12-8-2 13:21
cmamum  終於見識到網上討論區嘅威力 ~ 明明大部分學校都冇公佈, 竟然針對個別學校攻擊  發表於 12-8-1 23:13
elbar  所以 DBS 都沒有公佈。  發表於 12-8-1 21:57
elbar  所以 DBS 都沒有公報。  發表於 12-8-1 21:56
jemm  I also want to know but it seems no school mentioned it.  發表於 12-8-1 15:07

jemm 發表於 12-8-3 15:26
Munsang College (Kln & HK) had declared their resullts in web but
they only provided Level 2 or abov ...

民生真係低調到連那兩位同學都沒有提及。

可能我地對民生的期望係較高,4級或以上的成績可能對民生是較為適合,亦係佢地overall academic levels!

若勉強公佈5**級或5級以上可能突出左學校的弱點。

不如下次跟番以前一樣公佈埋有幾多學生到20分以上就好喇!

jemm  MSCHK 係升呢既港島熱門英中, 但成績不及 MSCKln, 可能要等幾年後班全級英中生考DSE試才知其實力,but 2 6x5** students show that MSCHK is capable to educate elite students  發表於 12-8-4 00:21

VLvsLV 發表於 12-8-6 13:01
回復 bobo_chan34 的帖子

協恩今年的中學文憑試成績似乎不錯,可參閱校網

協恩的成績算不錯了。看來幾間女校都可保持到一定水準,相反St Jo、DBS、La Salle幾間男校卻強差人意。
如果是男同學的話,明年選學校就真係頭痕!

jaci 發表於 12-8-6 13:41
女校成績較好會不會跟DSE較重語文(中文及通識)輕數(M1/M2只計半科)有關呢

除中文外,其餘整體成績都係滑落。雖然係第一年考文憑試,單是要改善語文的質素也不是三兩年可以做得到,還有通識呢,一科考你思維,考你分析的學科,女同學較心思細密可能真係有幫助!

ha8mo 發表於 12-8-6 18:18
你地有冇考慮一點
就係以前只得部分學校替學生報10科
所以10A狀元來來去去都係果十間八間

大家都拉近左的意思係.............

大家都好左,定係大家一齊差左!變成多一科5**定勝負。

ha8mo 發表於 12-8-6 18:35
出所謂狀元的機會均等左

但要記住,今年係未有人考到8個5**

照理,而家教局用水平參照方式評分,應該比以往的拉curve較難同一個學生在7科或者8科同時拿取5**!
‹ 上一主題|下一主題