用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權!
go

[其他] 因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權! [複製鏈接]

樓主, 我都曾做前線照顧嚴重智障患者(成人)的工作人員...
我告訴你, 好多家長縱然把孩子養育到20歲 / 30歲 / 40歲/ 50歲 (家長好命未死)..
內心仍然內疚,不安,心感痛悲, .....
但佢地一班家長仍然堅持住...

每每看著孩子, 那怕只有一點點的進步, 家長已經可以好好好開心....
明白你想逃避, 明白你有許多許多的不安...
我唔係社工 / 心班輔導員....
只係我地作為一班前線人員, 好樂意提供協助....
我地呢班無親無故的員工, 都好比心機教導佢地, 陪佢地一齊成長....
可能你話我地對得幾個鐘, 梗係當玩咪又半日...
我話你知...唔係架....

只係因為, 我希望我地的堅持, 教導, 信念....
帶希望給學員, 給家長..
希望少少都好, 幫你地減低壓力...幫你地分擔辛苦...
亦同時, 使你地明白, 每一個生命都有佢的意義...

身邊有人能為你分擔憂慮嗎???
希望一眾家長, 每一句都給你力量...
相信自己能做的, 相信B女到世上係有意義的...

加油??? 不用了....呢刻找感受到你的掙扎, 為自己的良心掙扎, 你係一個好爸爸來的....
你好盡力了....我們欣賞你這8個月的付出呀.....
支持住你~~~

kimluibaby 發表於 14-8-26 15:34
回覆 貓山公主 的帖子

你地工作人員真的很有心, 感謝你給我正面的鼓勵, 希望真的能澸輕我負面的想法!! ...

不知你住那裡呢...
有時間可以參觀下HK不同機構的開放日 (匡智會 / 扶康會 / 特殊學校 等等)...
你會在當中感受到更多力量和支持的...
放開你的眼界, 你會發現, 條路除有同路人外...
會更發現更多的不可能...

kimluibaby 發表於 14-8-27 14:02
回覆 貓山公主 的帖子

是的我睇的世界真的不夠闊, 我會考慮下去下這些機構. 希望我的心情會好點, 請問這些 ...

你住邊區架???
每區都有唔同時間的開放日...
我自己就參觀過展能中心 (屯門區成人) 的開放日同埋庇護工場的開放日之類...
學校唔知有冇搞呢D活動...
你B女仲細...我只做過成人服務...
或者你可以問問有跟你的社工或智能測驗中心...
好多時有D章程都有講座 / 活動搞...
其實你可以搵返最新你住的附近的這類型機構....

西瓜貓 發表於 14-8-28 23:04
如果個個都好似你咁有同理心就好了!你的父母教育得你好好呢

謝謝你的讚賞先..
當初誤打誤撞入左呢行...
真係想唔到人生會有好大轉變...

我以前唔會注意智障人士, 連咩係同理心都唔識....
同情心就會有...但可能佢地父母都做左大半世人....對人的說話都好敏感....
同情心根本對佢地黎講唔重要, 智障人士同佢地父母要的係尊重, 一份尊重.....
但講真, 針唔拮到肉唔知人地父母有幾痛...

所以入左行無後悔過,,,,
人生仲過得有意義左...
學的多左....明白的多左....
打呢份工係辛苦, ...但總歸, 我係賺多左....((唔係講金, 係講心)).....

我學識無社工的多.....
但我學到的, 對我現在身邊一些朋友都有幫助...
所以, 我好感激當初請我入行的人....

‹ 上一主題|下一主題