用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS用家請share
樓主: pinkmania
go

[小學] NAIS用家請share   [複製鏈接]

pinkmania 發表於 20-9-11 15:52
又或者係esf太大班,我觀察到佢地zoom時班上比較主動嘅同學會好多發言,老師未必顧及到無咁主動嘅同學 (我 ...

完全明白你感受。

我女就係靜靜嘅觀察型。而家幼稚園一班20人,分兩組zoom嚟講嘢,個個小朋友都有份講嘢,但ESF咁大班我唔知佢係咪會堂堂都想講嘢但冇機會講... 所以今年報小學我都唔敢報ESF Y1...

你女有冇話平等喺學校上堂有冇發言呀?

pinkmania 發表於 20-9-11 17:12
我諗喺學校仲靜。。。但可能老師會容易啲顧及到佢。 zoom真係有啲難

認同樓上家長話等開學再觀察。不過我覺得都可以去留意下其他小班啲嘅學校。

知唔知你女係點解靜呢?以我為例,我由細到大都好靜,因為我唔好意思開口,我驚。班入面人一多,自然outspoken 嘅學生都多。佢地越講,我越唔敢講,就算有時想答/問問題,見到其他同學都搶住舉手,我就唔敢同佢地爭。

我知我女同我一樣諗法,所以我都傾向揾小班啲嘅學校,因為膽係可以練返嚟,但先要有機會練習。好似我而家大個左,我雖然偏靜,但我明白鼓起勇氣講嘢唔係幻想中咁驚。不過都係多得我遇過一啲少人嘅班、少人嘅公司、小組活動 etc 有機會發言,先有機會練習。

我平時會刻意製造機會俾個女練大膽,循序漸進,俾獎勵佢,讚佢,最緊要同佢解釋驚係可以同勇敢共存。練多啲就唔驚。小朋友好快有進步,而家我女有時都會主動喺zoom舉手答問題,老師知佢緊張性格,所以一見佢敢舉手又多數都會叫下佢,大力稱讚佢,增加佢自信心。我覺得呢啲要襯細個、喺小班先多機會俾老師幫佢。

Falcon媽媽 發表於 20-9-16 17:41
回覆 timzoeydon 的帖子

我黎梗想住馬鞍山,心儀梗esf, ics, nais & ais (esf & ics 有half day)...我仲有 ...

住馬鞍山可以諗埋大埔啲學校,我問過幾間都有校車去馬鞍山。(不過我主力問小學部嘅校車)

FIS 如果你住烏溪沙嘅話校車車程大約30分鐘,同去大埔差唔多。

Falcon媽媽 發表於 20-9-16 18:21
大埔都唔係好多間。

FIS係Tko? 30分鐘可以去到?但見佢year 5 開始要返jardine lookout,咁咪勁遠囉

烏溪沙站好似尾站,接完就直出tko,所以上校車時間仲晏過去 大圍Anfield 架校車....

大埔都好多間呀,JIS, NIS, ASHK, Malvern (不過K好似另一campus?) ICHK-HLY 我就冇問過校車

Falcon媽媽 發表於 20-9-17 14:29
問左fis tko校車,佢冇車去馬鞍山架

但我今年3月先問校巴公司攞佢地啲bus routes,有一條線係火炭-> 大學-> 烏溪沙 -> TKO campus

仲有時間同價錢俾埋我㗎。

不過我只係報左名出年入RC,如果好彩收到offer 都會再confirm 一次有校車先交accept。

didier99 發表於 20-9-17 21:53
學校網站校巴路線當時是有沙田路線,但現在因為不夠學生,取消了。新界東學生只能去又一城搭校巴。 ...

晴天霹靂

有冇機會好似local school 嗰啲咁,可以揾保姆車嗰啲㗎呢?
‹ 上一主題|下一主題