用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 天神扣門情況
樓主: panbaby
go

天神扣門情況 [複製鏈接]

我都收到信有得in, 我係自行同甲一選天神的, 6/6放榜後即叩門, 信裡面話要帶文具, 唔知係咪要考筆試呢? 我果封信個no係7字頭, 星期二就in, 好急, 攞唔到假, 唔知佢地in唔in家長呢?

我諗應該過百人囉, 單單bk都唔少人叩左天神, 平常心啦, 我初初以為冇得in, 一心諗住讀私小, 所以冇乜壓力, 我打去問左唔洗in家長
原帖由 wisekid 於 09-7-9 19:18 發表

多謝家長們的分享!

Hi 喧嘩,

"個no係7字頭", 是否代表有70人以上, 競爭很大呢!

我就未聽過叩門要睇小朋友讀邊間幼稚園, 因為你去叩門果陣佢係唔會知你讀邊間, 反而係睇你有冇誠意多d, 有冇選佢間學校囉, 因為有d學校若你冇選佢, 佢係唔會俾你in, 不過唔知天神係唔係, 而我就自行同埋跨區選天神的

依, 睇黎人人有份IN 喎, 唔知你地係咪都係為14號早上IN 呢?

in完啦, 真係過百人in, 估唔到全部考筆試, 中英數真係難到我個女, 我個女只係話我知佢識左兩個好朋友喎, 去廁所果陣識, 激死, 口才佢就叻, 茟試真係陪太子考試, 你地考成點呢?

但係亞女又話冇咁難喎, 佢話d數好簡單, 我問佢你識計18+13咩?佢話都冇, 18+4之ma, 不過佢話英文佢唔識, 有成板冇做, 佢話要串nurse, police......, 我就覺得好深, 因為亞女讀活動教學幼稚園, 唔識串我唔怪佢囉
原帖由 goodmama2003 於 09-7-14 11:48 發表
女兒說數學考18+13, 己是雙位數加法... 我認為有點難度.

goodmama,
你係咪叫我收pm ar? 但係冇嘢喎
原帖由 goodmama2003 於 09-7-14 11:39 發表

我個女假期都玩到傻左, 之前學校又停課, 學左都不記得晒

please check pm.

嘩, 咁好叻喎, 英文你個女識串果d字ar? 好西利喎.

goodmama2003,
都好叻喎, nurse都大約串左個普出黎, 好過我個女, 我諗佢見到第一個唔識, 之後果d就掂都唔掂, 佢亞媽成日教佢有斷估冇痛苦, 佢就唔睬我
wieskid,
who put out fire?都講都俾你睇, 你都唔洗驚啦

嘩, 收梗啦, 介唔介意透露佢係邊間幼稚園ar? kv? 咁醒?
原帖由 Monstersx2 於 09-7-15 10:37 發表
my friend's daugher answers "firewoman", she evens considers the gender.  Don't know if the teacher accept this answer lei.

我都收唔到電話, 唔緊要, 讀私校, 橫掂成家都覺得間私校好適合個女, 亞女又勁鐘意, 希望用少少錢令到佢可以鐘意讀書, 六年小學生活可以開開心心地學到嘢啦, 我諗我讀私校後唔會再叩門, 因為LEE個遊戲實在唔好玩

我個女當年k2轉左校, 佢都要半年先適應, 因為好多小朋友本身已經有班朋友, 要插落去都有d難度, 我個女已經係d好主動的人, 識朋友都係其次, 我諗如果佢地由私校轉去津校會唔慣, 會唔鐘意, 讀書可能會差左, 就好似d病人住開私家醫院突然轉去政府醫院一樣, 我怕會影響佢地, 所以如果我讀私校就唔會轉番去津校, 費時佢有比較而唔開心
原帖由 goodmama2003 於 09-7-18 12:04 發表

是呵 , 我都是不再扣啦, 費時囡囡本來己有一班好fd的同學仔, 又要分開, 去一個陌生的環境, 小二再扣, 都是說下咋.

係ar, 我地屋企冇綜教信仰, 不過我以前讀基督教小學, 亞女幼稚園又係基督教, 佢有乜急事就會禱告, 好攪笑, 有事宗無艶, 無事夏迎春, 同我細個一樣, 咁啱間私小又係基督教, 啱晒佢, 唔洗重新認識
原帖由 wheno 於 09-7-19 03:55 發表
宜家d 學校每年都打散晒, 再加上每班p2都會有 3 幾個插班生. 仲有學校除左分班, 仲會分社, 所以好快識到新朋友, 唔洗擔心.

反而學校不同的文化及壓力就真要好好考慮 ...

未收信都知道唔得啦, 不過收埋信就可以去私校買齊校服, 書等等, 唔洗再諗, 其實最唔開心係享受唔到六年免費教育, 不過唔緊要啦, 私校始終有佢的賣點, 只要佢讀得開開心心, 將來入到好中學, 咁俾幾多錢我都冇所謂

我有冇記錯你打算讀SFA? 我就俾亞女讀禮賢, LEE間學校雖然好似唔太出名, 但係我覺得好適合佢, 聽落好似為佢度身定造, 而且亞女好鐘意, 講真, 就算俾佢考入天神, 都係試下, 就算佢追得上, 我諗我地一家都頂唔順, 我地兩公婆都要返工, 我仲要SHIFT DUTY, 點睇得佢咁多, 我老公. 連選小學佢都好似唔關事咁, 佢咁耐只係一直叫我讀禮賢, 就算未放榜佢都係咁決定, 因為禮賢冇乜功課ma, 星期一同三仲要做埋功課先返, 星期五返半日, 真係超級懶, 其實我地成家都超級懶 ,
禮賢學費都唔平, 2900/月, 未計食飯, 星期二四學的一體一藝, 車費, ....., 不過讀得私校都預左, 點解政府唔可以將小朋友私校d學費扣埋稅啫? 應該俾我地扣啦, 我地咁豪, 唔要佢果d免費教育
原帖由 idachan 於 09-7-24 06:50 發表
你是邊間私校呀??

haha, 你都好直喎, 不過我鐘意, 我個女都好ok gar,
原帖由 goodmama2003 於 09-7-24 10:47 發表

hurt 呵, 因為我一直以為自己個女都幾ok, (可能做父母都覺得自己個女是最好啦... 現在面對現實啦.. )
現實就是: 我要付每月約5000 元的私校費. 6年是36萬. ...
‹ 上一主題|下一主題