用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見... ...
go

1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見...   [複製鏈接]

今日聽校長話銅鑼灣st paul轉直資後好成功為例,我想問:成功了什麼?又話佢間中學要校風持續良好,咁銅鑼灣st paul我又唔見得有良好校風;大家眾所週知,銅鑼灣st paul收生都以家庭背景為先,這個唔講,你地每在那間學校嘅lunch time 或放學時段去睇下那班中學生,絶大部分的校裙膝蓋以上,甚至短到大腿,頭髮到腰可以唔駛束,電染又得,頭夾大蝴蝶呀、夾夾石,五顔六色又得(甚至小學生我都經常見到)書包銀包都係名牌,手上飾物不在話下;事問一間學校連學生嘅儀容都可以放縱,那今日校長所講嘅如跑馬地st paul中學轉直資後,都會似銅鑼灣st paul一樣成功,係咪將我地比學費後會將我地d女會教成咁??話跑馬地st paul不准名牌,要甚麼純樸校風好教學,我認為校長要以成功例子比較都要想清楚。

回復 Rattie 的帖子

事先講明,我並唔係針對SPCS嘅學生,我在銅鑼灣返工,呢d全都係我眼見嘅事實,我冇指明係全部學生都係咁,我見到她們係咁嘅儀容並唔係我時運低,係唔係天生我相信我識分,我亦冇指定佢地係壞學生,呢個主題係有關spss轉直資,我只係將我嘅睇法講出黎,我之前所講spcs d學生嘅儀容身邊亦有其他家長都認同過,我,Rattie你好似講到我喺度攪事咁,我將我感受講出來有何不妥呀?

佢地整份所謂嘅意見書,根本早有預謀,學校一早已預料到我地家長根本唔敢在點曬名的情況下反對,就算有家長已打算轉去其他中學的同我講,如填反對或一些佢地唔啱聽嘅意見,都驚學校在阿女成績表上報復,係咁以操行或一些成績我地冇卷check到的降下分,又或阿女在呢幾年間老師們唔比好日子佢過,令佢地心靈受挫,從而「隊冧」我地呢班比學校睇死嘅家長,攪到而家得出來嘅意見書結果,好讓佢地可以及早轉直資,學校呢招好高明,將我地「禁」住黎打!
‹ 上一主題|下一主題