用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聽聞自行收生面試時, 有些學校會暗示會收你. 請問是真嗎 ...
go

聽聞自行收生面試時, 有些學校會暗示會收你. 請問是真嗎? [複製鏈接]

引用:另外這樣做是合法嗎?+家長己經選了第一及第

原帖由 f6f 於 14-03-10 發表
另外這樣做是合法嗎?
家長己經選了第一及第二志願中學, 若是真為什麼他們要暗示會收你?
叫D学生唔好註冊直資!

引用:Quote:原帖由+f6f+於+14-03-10+發表另外這

原帖由 bb560 於 14-03-10 發表
叫D学生唔好註冊直資!
'叫’嘅意思係喑示/明示,等D家長唔好註册直資。我覺得既然係unfair play ,咁就算係明示,我都覺得無問題!

QQ_PAPA  講得好! 真是 unfair play. 很多家長就是怕這幻得幻失的等待才註冊直資. 對學校和家長都 unfair  發表於 14-3-19 16:49

f6f 發表於 14-3-11 09:48
我在想, 一般D家長通常會進取一點選一些較好的學校放在第一志願, 第二志願通常會較為保守選一些沒有第一志 …
如果個學生無報直資,就算第二志願間學校講到開口話收個學生,個學生都會去面試第一志願個間架啦!哩兩間學校已經算係公平競爭架啦!哩個月,應該大部份官津學校都唔知佢面試嘅學生有冇註冊直資學校,所以要開聲搶人!

f6f 發表於 14-3-14 10:56
原來是怕們入直資, 所以才暗示你.
但直資收了你你亦不能去其它學校..........
唔係架!你可以去個間直資學校到,拿回學生嘅‘小六學生資料表’=再接受教育署嘅派位安排,所以你見有D直資學校哩一兩個禮拜會註冊,就係咁解。

TKOWAI80 發表於 14-3-14 11:04
我個小朋友都報了直資. 問過可以取回"抽獎卷", 但要盡快!
當然啦!你唔要個直資學位,佢就要立刻收後補學生嗎!
‹ 上一主題|下一主題