用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Cambridge interview
樓主: Lower_Primary
go

Cambridge interview   [複製鏈接]

回覆樓主:

如果香港傳統中學讀完中四或中五,到英國讀A level,報Oxford 或Cambridge或其他大學會唔會因為無GCSE成績會蝕底?有冇補救方法?

Lower_Primary 發表於 16-12-2 10:06
唔知啱唔啱,oxbridge/UCAS 申請者來自世界各地,無論係任何國家成績,佢哋一定有方法 access 到相等成績 ...

的確如此!學生求學位,學校亦求學生!為求增加好學生來源,自然要搵出唔同學制考試成績嘅比較準則。

只係香港中學未考DSE就只得校內成績可參考,但其他學生有GCSE或者其他公開試成績可直接比較,相對就唔知會較蝕底了,尤其係報oxbridge級嘅大學?

唔知有冇有經驗嘅網友可分享?

mamamolly 發表於 16-12-2 14:53
其實都唔會話太蝕底,當然 GCSE 考得好的話會有輕微加分,不過影響不會太大。

就以 Oxford 為例,佢地收 ...

謝謝!因為只是中四之後過英國,DSE predicted grades也沒有,睇嚟AL predicted grades 會係最重要,壓力都幾大!

mamamolly 發表於 16-12-2 16:18
相關科目既 AL predicted grades 最好要有 A*,例如報 Physics 或 Engineering ,Physics, Mathematics, F ...

thanks。好清楚詳細!

我哋唔會俾壓力佢,只要佢自己滿意就收貨!不過佢了解咗形勢嘅可能會感到無形壓力,尤其係第一年去到英國,又要適應,又要追翻成績,自己心頭又高!要佢自己能成熟面對!

其實只係剛剛收到offer,仲十五十六,下星期內要決定,攞多啲料先啫!thanks again.

Lower_Primary 發表於 16-12-2 16:53
請問 conditional offer 要咁快決定㗎?

sorry,唔係大學,只係sixth form,借咗個post嚟問!

可能state boarding school係急啲,係firmed offer,頭尾叫做13日要落訂,不過我哋應該好快決定,只報咗兩間,而收到offer嘅係首選!

Lower_Primary  哦 明白  發表於 16-12-2 17:30

etoile 發表於 16-12-2 19:20
我囡同你細路一樣,讀完中四過去英國讀lower sixth,冇考IGCSE,佢學校讀Pre-U,連AS都冇得考(只係考咗中 ...

謝謝分享!你女兒好叻!佢嘅經驗希望可以係我兒子嘅榜樣!

etoile  唔敢當!  發表於 16-12-6 19:42

ABC-DAD 發表於 16-12-8 08:11
考慮下問學校攞返(中一至中四)transcript好過要先至揾。

謝謝提醒!已有學校每學期嘅成績表正本,唔知仲有冇其他證明或推薦信要攞。

ABC-DAD  老師、校長如願意寫推薦信,就好啲。  發表於 16-12-8 16:51
‹ 上一主題|下一主題