用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 覺得自己好無用,唔識教仔!
go

覺得自己好無用,唔識教仔! [複製鏈接]

仔仔11月龍細b, 11月插班入九龍塘英藝。返咗2個星期適應週後,開始日日有功課。
功課係圖畫連字(中文字or英文字母or數字)要填顏色兼認埋個字,一日要做2版,惡夢開始了!
由於仔仔插班,所以學的字一學就係肉,菜,蛋,英文一嚟就係j, 數字一開始就8! 咁自己咪要再教返之前嗰d囉! 所以仲要學多2版!!!
仔仔一聽到要做功課就大喊特喊,唔肯揸筆,又哄又鬧,都係唔得! 問過老師及其他同學仔父母,佢地話小朋友係自己填顏色,只有我個仔唔肯!!!!!
我覺得自己好無用,連教仔都唔識! 我自己已經係唔做嘢,專心教佢,請問大家有冇好的方法呢?
我想同佢轉校就全部waiting ……間間學校都嫌棄佢,應該係做媽媽嘅我好有問題……

2    0    0    0

回覆:覺得自己好無用,唔識教仔!

其實我都唔想迫佢,所以想同佢轉校,但間間都唔返我都無法!!!
我昨天問老師考試係咪要認個字,佢話係!
仲同我講全班只有我個仔唔肯自己colour colour ……

我都覺得咁樣會迫死佢! 所以好想同佢轉校

好,我要放鬆d! 我諗俾佢repeat一年n班會更好

引用:Quote:原帖由+SaSaAndre+於+14-12-23+發表

原帖由 kjbaba 於 14-12-23 發表
咁細個repeat?
媽媽你真的緊張了...
唔係緊張,反而係想個仔輕鬆d!
做龍細b真係好慘,3年後又爭過!
我諗我同個仔都受唔住咁大壓力!
個仔性格咁baby, 蛇年又少人d, 做大仔可能更適合佢

我之前都諗,咁細個要做功課好慘,所以都係捉住佢隻手做完就算! 但老師昨天就同我講話全班只有我個仔唔肯colour colour !
其實我無要佢油得靚,只要肯自己畫兩筆就算!
係我要求太高啦…

多謝咁多位的意見同鼓勵,我都明白唔應該迫佢!! 我諗我真係要認真搵過間學校

回覆:sugarbun 的帖子

我之前唔知要做功課,又無叫佢做,但老師就用紅筆寫"請完成" or please complete!
雖然在老師口頭無要求要做,亦無話一定識,但佢就同我講係要認個字,同埋話阿仔唔肯坐定colour囉!

回覆:sugarbun 的帖子

我都覺得唔好直升,讀多年好過! 咁樣迫法真係唔係辦法

引用:咁你及囝囝唔夾學校模式,揾間無咁谷架啦。

原帖由 ilnay 於 14-12-23 發表
咁你及囝囝唔夾學校模式,揾間無咁谷架啦。或者搵playgroup取代PN,玩多d。明年再戰

...
其實上年只有呢間收,所以讀咗!
之前報嗰間happy school pn唔收我個仔丫嘛!

引用:或者咁講,俾你讀到名幼、名小又點,有fd真

原帖由 ilnay 於 14-12-23 發表
或者咁講,俾你讀到名幼、名小又點,有fd真實case係,小學見家長見到喊。家長能否配合學校好緊要,如果自己 ...
知道了,多謝你的意見……真係勉強無幸福

引用:回覆+SaSaAndre+的帖子 我會同老師交代一

原帖由 sugarbun 於 14-12-23 發表
回覆 SaSaAndre 的帖子

我會同老師交代一下情況, 得閒咪一齊做/幫佢做, 唔得閒咪由佢, 唔好咁認真, 只係pn ...
你都講得啱嘅,橫掂都會同佢轉,唔應該再迫佢!
只係有點可惜嘅係,其實仔仔講嘢唱歌幾叻,又成日同老師講i love u, 所以老師姐姐,office admin,連隔離班嘅老師都好錫佢,但佢學術上跟唔到都要轉囉

引用:Quote:SaSaAndre+發表於+14-12-23+14:11+唔

原帖由 sinsinlo 於 14-12-23 發表
但媽媽你俾我地既感覺係你太緊張, 有時連你自己都唔知架~
轉唔到校未唔好讀LAW, 你唔係FT媽嗎?
...
我都承認我係緊張嘅……

引用:英藝課程較深,而你仔仔11月細b.會唔會有點

原帖由 gg33 於 14-12-23 發表
英藝課程較深,而你仔仔11月細b.會唔會有點錯配。要追的話,你要付出幾倍心力同耐性

...
但最搞笑嘅係,只有英藝肯收細b, 但佢又教深一年囉…

引用:Quote:SaSaAndre+發表於+14-12-23+12:47+仔

原帖由 johnnywalker 於 14-12-23 發表
PN班學寫字?呢d學校簡直不知所謂。
佢話唔係寫字,係painting, 但個字係要paint 架囉……
我見到手冊上寫評估週,我以為唔關我事架!
最衰都係我多口問咗一句:阿仔係咪唔洗考試?咁老師就講話要嘅,係逐個考,有份試卷嘅,要小朋友自己圈答案,跟手就投訴埋阿仔返學唔肯自己colour 啦…
我吾好咁多事,當唔知咪好囉

引用:Quote:原帖由+SaSaAndre+於+14-12-23+發表

原帖由 angie0828 於 14-12-23 發表
媽媽,你要學下放鬆!你的經歷我完全明白!因我家細仔是1o年12月仔,現在在K1做大仔,只可說,你係佢媽媽, ...
多謝你,我個仔就係你囝囝嗰類型,真的要學懂接受! 只怪我自己係完美主義者,將對自己的要求亦放在囝囝身上,難為了囝囝!

引用:我小朋友(大B)都讀緊這間學校N班,但點解

原帖由 vjcarcar 於 14-12-23 發表
我小朋友(大B)都讀緊這間學校N班,但點解我嘅認知同樓主唔一樣?功課係有,但唔係日日都有,每兩、三日先 ...
唔知係咪佢地全班細b, 要追返進度?佢係日日有,曾經試過無功課的日子,但好似只有2天。連線係一頁,但油中文字一定係2頁,油英文字母嗰日就會油1個數目字!

當然,我都覺得功課好多,又太深,所以先問老師係咪認吓圖就得! 但老師話係認埋個字囉! 咁佢點上堂,有冇真係學過個字我就唔知啦,因為根本無得入去觀課!

引用:PN+要迫住做功課做到喊。咁之後十幾年點算

原帖由 Hyda 於 14-12-24 發表
PN 要迫住做功課做到喊。咁之後十幾年點算?你自己直覺唔覺得好有問題嗎?

問題唔在於你個仔,係佢同你都 ...
我就係都覺得有問題囉,所以會轉校

引用:大家都係讀zenith(前用家,都係細b),我只係

原帖由 kkqueendom 於 14-12-24 發表
大家都係讀zenith(前用家,都係細b),我只係早你一屆,我係九龍塘分校,但你形容到間學校好似地獄咁,但我同一d ...
又或者係咁啦,我多事多口問咗句,而老師亦係第一年响到教,所以闡釋得嚴重咗,咁我亦緊張咗,所以溝通上有問題呱!
咁我亦覺得老師對我仔係錫嘅,老師無問題,間學校都無問題,只係我做媽媽嘅有問題囉…係我無用……係我迫個仔……最衰都係我

kkqueendom 發表於 14-12-24 10:12
回覆 SaSaAndre 的帖子

樓主,唔好咁講,言重啦,大家都係母親,我唔係話你,我之所以覺得zenith hea,係因為其 ...
其實我唔係話你.....只係真係覺得自己真係做得好差, 辛苦了小朋友.....亦俾咗大家壓力.......好鬼內疚

可能就係因為我緊張, 所以好著意老師的說話......

‹ 上一主題|下一主題