用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 NT7 聖心、沙官、林漢光、鄭榮之點排?
樓主: BB666
go

NT7 聖心、沙官、林漢光、鄭榮之點排? [複製鏈接]

ren 發表於 21-4-26 08:55
去年p6我都好糾結,班主任叫選d b1a校啦,再來就以入u率高低定先後。。。但同我參觀學校後的感覺相背。。。 ...

好有感受妳的1和2.

選科無say, 真係好慘,影響一世。

non degree入,好多DSE超勁,但衰左中文。中文真係死亡之卷。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 12:43
中文最惨係頭幾屆考生,而家已經開始唔驶死啦,take it easy

舊年亞大考DSE,我特登睇下YYLam最後留言。2或以下係40%!!

5**,1%,495人
5*,3%,1486人
5,6.1%,3021人
4,19.5%,9658人
3,26.7%,13225人
2,29.9%,14810人
1,10.4%,5151人
u,3.4%,1684人

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 12:49
我大仔就係當年衰中文而錯失入大學機會嘅一個, 須然最終行多咗路,但經 non jupas 入番大學之後成績唔弱 ...

妳仔正正係ren所講year 2插入的格鬥派,又係我講中的DSE爆燈只係死左中文。

所以ren講個2點真實得好緊要

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 13:08
我睇返教育局資訊, 2020 年DSE整體考生,中文科成績
2+ 為 86.7%,3+為 58.4 %,合格率查實比之前已經好 ...

3+即3 or above.

咁即係依然41%左右u,1,2。

回覆樓主:

10個學生有4個衰中文入唔到大學學位

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 13:20
所以我經常強調升中選校一定要揀合適嘅,千其唔好只睇 DSE 成績同追名氣,就算1A校都一樣有人入唔到大學, ...

非常同意妳的觀點。

1C學生去1A學校,一定比1C學生去1C學校慘機會大好多。朋友間都充滿著案例,最痛心係影響一輩子。

忠言逆耳。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-26 14:53

ren 發表於 21-4-26 13:29
見到孩子中文冇天分到一個點,
我真係好驚佢dse 彈個中文u12俾我

要多祈禱....孩子生性發奮。

Poyau 發表於 21-4-26 14:09
日校考生因英文未達標不能入U較多
中3+而英無3+ 9.6%(4098/42500人)
英3+而中無3+ 7.0%(2976/42500人)

這可能是英中和中中的差異。英中有1/3,中中有2/3。咁睇既話,中文都係比較慘烈些。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 21:27
沙循同郭德勝係出名關愛學校,學校唔太谷活動亦多。

循屬基督教,學校推行生命教育,以生命影響生命,老 ...

洋蔥頭媽咪,

感謝妳的推薦。講到關愛,我不得不說,這星期DSE 所有考生返自己學校 考主科,學校 郭得勝 準備了他們一些在校生活片段和師弟妹對他們的鼓勵說話。看得出花了不少心思製作。我看見了也感動不已啊;

https://www.facebook.com/196670540377006/posts/4241211202589566/

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-28 07:43

Happykidss 發表於 21-4-29 14:17
回覆 Anfiodan 的帖子

郭得勝中一中二有獨立一科名稱叫  inno master會砌機械人電動什麼什麼 同時亦會參加 ...

謝謝介紹。

Innomaster係孩子最喜愛既科目。讀高中既佢好懷念呢科啊。

有關星期六STEM班/出國比賽,可以睇下呢個

Our Odyssey of the Mind Team in USA

https://www.facebook.com/196670540377006/posts/2492748874102483/

回覆樓主:

因為學校在校網今晚開show,容我賣下告白

天主教郭得勝中學

周年英語音樂劇在校網公映!!

*Washroom Wonderland*

記低日子和家人朋友一起看啊!!

日期:
2021年4月30日 (五)
2021年5月1日(六)
2021年5月2日(日)

時間: 7:30 p.m.-9:00 p.m.

公映網站:
https://www.ktscss.edu.hk/
‹ 上一主題|下一主題