用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 點樣解讀資優同高IQ/
go

點樣解讀資優同高IQ/ [複製鏈接]

引用:有D小朋友有特異功能,未必資優,IQ亦未必

原帖由 derek0811 於 16-05-07 發表
有D小朋友有特異功能,未必資優,IQ亦未必好高。但他們對喜歡的事會很專注,但又不會因此放棄其他東西。

...
如果小朋友日日一有時間就畫地圖或出數比自己計,可以點面對?我仔可能感到我們不是太鐘意佢這樣做,所以都躲起來畫,唔比我們看。有社工叫我們不要理,否則佢會更沉迷,但唔理佢,佢會更收起自己這一面。佢IQ唔係資優,但有些能力係幾令人(主要係我)surprise, 如自通phonics, 拼音, 乘數, 歌曲(唱過就可以彈)

引用:有興趣問下你兒子這類小朋友對於迷宮遊戲,

原帖由 gs2899461 於 16-05-12 發表
有興趣問下你兒子這類小朋友對於迷宮遊戲,砌圖等遊戲幾歲有興趣或不迷?
由認讀字到寫字之間的過程係點架 ...
我仔四歲時都係,商場floorplan, 我們住的屋苑的地圖,去渡假酒店房的floor plan 佢會畫。佢喜歡迷宮,會自己畫比人做。但唔喜歡砌圖,反而細仔無哥哥的自通本領,但剛三歲就砌到100塊,而且ramdom比佢都砌到,快過我。另我仔那時都係寫好多圈圈叉叉的方塊字,佢有時話係中文,有時又話係日文,但寫字唔係特別快,中文字都係要練!

引用:Quote:原帖由+iamadc+於+16-05-13+發表我仔

原帖由 derek0811 於 16-05-15 發表
原來同類人大家都係一樣的模式,喜歡的東西也一樣
係唔係大大下就會唔畫?

‹ 上一主題|下一主題