用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仔仔派入英中陳瑞祺喇沙書院,有冇家長都系? ...
go

仔仔派入英中陳瑞祺喇沙書院,有冇家長都系? [複製鏈接]

一直都知英中學校爭崩頭,報紙常說什麼五個人爭一個英中學位,
原本選循道,後C6要仔入男校,故選csk ,今次派中,好開心。

注冊時,老師,家長義工勁nice。學校四周環境又好,位處學校區,同丘佐榮,華英為鄰。
同閙市中的學校截然不同,門口正正有小巴,十五分鐘就可回家了。

各同校家長,入來傾下,交流下吧。希望仔仔有一個愉快又充實的中學生活
   5    0    0    0

你一對仔女點解吾選同一間學校??雖然都系隔離,但同一學校始終方便D喎

想問下,16 號個分班試點樣溫書?CSK l會否有精英班?

回復 潮媽阿太 的帖子

點解冇其他家長??
想問下靚媽,CSK 系band 1 or band 2? 邊個版本都有人up.在哪可知?

回復 khmama 的帖子

我這二天查了CSK 近三年成績,很達標喎。
如你說,由2009 年要開中文班,後因縮班才保全英,那是否往後數年再不受監管?

照你說,肯縮班才可避此一劫,那就是2009,2010行運,但那2011,2012 甚至往後都拿了"免降金牌"?

回復 wensi 的帖子

Hello, 打過招呼

wensi  hi   發表於 13-7-18 12:48

回復 wensi 的帖子

入到CSK 巳好開心了。這裏的家長多問喇沙同華仁分別?一陣又旅港好定嘉密好?其實好辛苦姐!

今年文憑試,CSK 不錯喎

中一大個仔,入什麼學會由她吧!童軍同天文學會好受歡迎

仔入吾到精英班(D班),但其它三班之間有冇差別呢?

tsfun 發表於 13-7-31 23:06
咁Hard Sell 嘅?
都冇嘢sell. 做父母的,為仔女憂,為仔女喜,大家都清楚。我只是知足而樂,樂而忘形呱!CSK 真的滿足曬我二公婆的要求。

ohnono 發表於 13-8-1 13:11
我都覺得真正既快樂係來自知足。正如有家長話:「既來之,則安之」,既然改變唔到就唯有去適應,去發掘佢既 ...
什麼死馬?why 你講到甘樣架,CSK 點都系一間英文中學,差得去邊?
講到知足常樂,我地算得上系,但好多吾系識甘樣做架。我有一親友,個女同我個仔同年,由一年班開始,每逢在家
庭聚會,這個親友所說,所想都系個女D讀書的問題,情況,一見面就問個個D小朋友學什麼?補習什麼。可憐天下父母心。最經典系系長輩壽宴中,佢還要叫個女攞本補充練習系枱上做,真系一路食翅,一路做練習架,足足比我老公笑左成年。真系可憐天下父母心。

今次派位,這親友個小朋友派了不知系第九定第十志願。我估他們好失望了。

開心在於知足,各家長知知,如小朋友可以好開心去讀書,成績自然會好吧!
‹ 上一主題|下一主題