用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012 小一入學的媽咪請進!
樓主: 豬芬
go

2011-2012 小一入學的媽咪請進! [複製鏈接]

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-8 18:03 發表
間間做法唔同, 你要問返學校
我女果間就一定入到second round, 結果係正選定waitlist, 同埋wait幾耐, 就由interview表現決定(已經好好喇, 入唔到second round基本上連叩門都無得叩 )
我亦聽過有間超級名校, 有兄姐讀緊, 弟妹都未必收

我而家都面對呢個問題....所以好驚妹妹今年考唔入哥哥間小學。因為我聽聞2010-2011果年, 已經有哥哥係樹讀, 細佬唔收既case了...(據佢呀媽話, 細佬仲叻過哥哥既, 但就連 2nd in都入唔到)...唉....擔心....

不過我地又唔係咩超級名校喎....

原帖由 KimB 於 10-4-8 12:05 發表
我都諗緊究竟報唔報讀interview class, 有個朋友個囡今年k3, 暑假有讀interview class, 結果考到Good Hope, 佢叫我點都要報讀, 但bk好多媽咪話唔駛讀, 所以都未決定。

...

我都唔會考慮讀呢d班。哥哥當年都冇讀, 做返自己去面試就得啦!

我唔信呢d班, 可以令一個怕羞既小朋友變得勇於表達自己。冇手尾既小朋友去記得整返好d野....

原帖由 flostangraphy 於 10-4-13 16:48 發表
嘩!! 你唔好咁嚇佢哋啦!!!
乜唔係咩名校... 但o係就超級多人考....
亦都係唯一,一間我知道既直資講明唔睇sibling...
我都覺得細佬仲叻過哥哥,但你今年囡囡多人考.... 出年我細仔仔又重多人考....
我都 ...

我估今年3300爭170個位
希望妹妹夠外向搭夠啦....佢學術上冇哥哥咁好。

原帖由 yynicole 於 10-4-14 11:31 發表
hello,  我個女都係2011年升P1, 而家讀緊SJC, 程度幾深, 而家心水小學有德望同陳守仁, 的名校就無機會呀, 但係都找一間英小比佢, 請問九龍區有什麼心水

...

比較多人考有九龍塘小學, 禮賢, 崇真呢d。我個人覺得禮賢同崇真校風好好, 九龍塘小學就唔太清楚。

崇真係英文小學, 其他兩間就唔清楚。崇小你可以選埋佢國際部, 就會係外籍老師做班主任。但係好貴學費, 承惠5200一個月(10期交)

原帖由 isum97 於 10-4-15 00:46 發表
HI
我個囡都係2011-12入小一,都煩緊參加大抽獎定私校/直資,因有細佬跟尾,$和細佬能否必收都要考慮,好煩.
順道問下,一般私校/直資幾時報同有簡報會?

外面都有一個topic講簡介會, 至於幾時報, 你就要上你心儀學校既校網睇啦。

btw, 我只知陳守仁係5月1號openday.

原帖由 Kangaroo 於 10-4-14 23:28 發表
SFA is also quite popular.

係喎.....不過呢個學校讀得好辛苦, 但係佢升中派位係好好。真係睇係咪自己杯茶, 我個人就一定唔係。

原帖由 jjhh 於 10-4-15 14:04 發表
silvia_ng,

我都考慮緊sfa, 可唔可以share下呀:)

讀高一級, 朋友女兒今年小一, 要讀小二課程。但考試成績沒有C, 多數有B, 有點A。但原來全班尾二, 全級尾十左右。如果要6年都生活成咁(因佢都好谷佢個女既), 我就唔想囉。我情願去另一間學校考高D, 自信心好D, 好過成日都比小朋友覺得出左力都比別人差。

而且, 有一個最重點既, 就係想當年我幫仔仔報名時, 見到一個讀緊既家長咀臉同埋老師既咀臉....不敢苟同件事太長....費時打...有興趣我都要搵返以前D舊POST再PM你。

原帖由 bobo620 於 10-4-16 08:27 發表
我都未諗到in 邊間學校, 都係in左先算, 都無諗住比佢讀個D interview 班, 感覺上佢做自己好D, 同平時同佢講多D要有禮貌好過啦, 你阿女叻女o黎, 我對佢有信心, 我就慘d, 未有頭緒呀
唉~真係好煩呀。

...

我女唔係好叻呀...如果比起上黎, 哥哥學術上叻佢好多。但禮貌, 主動果d, 妹妹就ok。你今年有冇抽到觀課呀?

我覺得你女都好醒, 有冇咩心水咁呀?

原帖由 winchoy16888 於 10-4-17 18:58 發表
silvia_ng,

pls check pm.

唔見喎...

原帖由 bobo620 於 10-4-19 20:16 發表
我住葵青區係65網, 心水係仁立, 不過又係大熱, 都幾難入下, 都會見陳守仁, 禮賢, 聖芳濟各, 不過又真係唔想d小朋友讀得甘辛苦, 所以我都未知想點, 你有無心水呀, 教下我啦

我抽唔到觀課有d失望呀, k1又抽唔到, 今年 ...

仁立你都預左係辛苦喎, 因為我仔同屆在對龍鳳胎一齊入左仁立, 咁佢地一日12樣功課, 咁佢呀媽就喊哂口咁話佢一日要對24樣功課呢...

至於心水, 你得閒打比我啦, 我聽日都要帶之前呀仔做果本PORTFOLIO借比呀JASON媽咪睇, 而家都係時候準備資料整架啦! 我上次整完, 都有比D朋友睇, 佢地小朋友都考完小學又或者係小學老師, 佢地都比到好好既意見我, 咁改完又改, 去到考學校時都差唔多。

我今日抽到觀課呀, 聽日就返去。我家小妹夠淡定...只因佢見得世面多, 而家我地話佢, 佢都好世界女呢...

原帖由 cpcog 於 10-4-19 22:43 發表
But, my daughter also doesn't have any awards or prizes...

我個女都冇喎, 想當年哥哥都冇, 但都比佢考到我所心儀既小學呢! 所以我估呢D並唔係最重要既。

原帖由 flostangraphy 於 10-4-20 09:50 發表
世界女?! 直頭萬人迷啦!!!
我都係佢fans呢!!!

咪玩啦叔叔

原帖由 hugub 於 10-4-20 14:04 發表
報到.. 我囡都係2011-2012入小一

我地有私小backup, 大抽獎會搏協恩

協恩叩門一定只收協恩幼稚園生, 你是協恩kg的嗎?

原帖由 emileleung 於 10-4-20 12:14 發表
silvia_ng,

pls check pm.

emileleung

唔見喎...

做咩呢期成日我都收唔到PM?

原帖由 lazypig 於 10-4-23 11:00 發表
charlotte, ZIYI & others :

我都有野想問

我奶奶住藍田居屋, 我已將水費單轉左我個名, 我個女係大女, 我又係畢業生, 應該有 25 分, 如果我入平田李兆強係米應該可以入到? 唔洗報定直資, 如果報直資, 報播道ok嗎?
...

你應該沒有廿五分吧 應該只有20分。因每個顏色部份只可選一項填報。當你報畢業生, 就冇首名子女分。

父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作20分
兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀20分
父/母為該小學的註冊校董20分
父/母或兄/姊為該小學的畢業生10分
首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) 5 分
(上述5項只可揀選一項)
與該校的辦學團體有相同的宗教信仰5 分
父/母為該小學主辦社團的成員 5 分
(上述2項只可揀選一項)
適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)
10 分

原帖由 smallpig 於 10-4-25 00:25 發表
Hi 各位,
我囡囡都係2011年度升小學. 請問有無人幫到我分析下葵青區(net 65) 好d 定係深水埗區(net 40) 好d? 我覺得net 40的小學質素較平均但 很多教會學校, 但我們沒有宗教信仰, 只有15分, 只能靠大抽獎. 而net 65  ...

我都覺得應該係40網比較好。好似基督教既有聖紀文,協和等等。而天主教就有瑪莉諾神父, 荔天。想當年大仔用15分抽聖紀文,都係抽唔到。但我早一年已經去定呢間學校睇下, 亦有幸同到佢校長傾到計。佢話他日叩門時, 首要考慮都係睇自行係咪1st choice。但呢間學校有成6次考試, 所以都幾辛苦架。
果兩間天主教叩門都幾難架。

原帖由 smallpig 於 10-4-25 16:09 發表
silvia_ng, 多謝妳的意見. 我原本鎖定瑪小的, 就算抽唔到都可以誠意扣門. 但現在它的中學部降呢做中中又令我有點卻步. 現正搜集協和的資料, 但連升英中率都找不到, 資訊好像很封鎖. ...

瑪小幾難叩架! 如果你介意佢轉左做中中, 咁又鐘意天主教, 可以試荔天, 都好好架。不過我當年冇search過天主教小學, 所以唔能夠提供更多資料比你。
‹ 上一主題|下一主題